Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att välja rätt ved

/

Så här strax efter jul, när grötrim och julklappsrim står en upp i halsen, kan det kanske vara läge att leka lite och pröva en annan litterär form. En form där man tar bort ett ord för varje strof.

Annons

Jag väljer att göra en dikt av en rubrik från en recension i DN av boken Ved av Lars Mytting. Rubriken löd: Konsten att välja rätt ved. Och då blir det så här:

Konsten att välja rätt ved

Konsten att välja rätt

Konsten att välja

Konsten att

Konsten

Alltså: Konsten att välja rätt ved

Till skillnad från smarta telefoner, hörlurar, surfplatta och andra önskeklappar vilar det något ursprungligt, livsnödvändigt och äkta över ved.

Det är en del av den svenska folksjälen. Och faktiskt en förutsättning för mänskligt liv på våra breddgrader.

"Hade man lite ved frös man, och hade man för lite, dog man", konstaterar Lars Mytting i sin bok.

Kanske därför många av oss känner sådan samhörighet med det som varit, Och samstämmighet med livet självt när vi hugger och travar ved.

Konsten att välja rätt

Visst, rätt och fel sitter i ryggraden hos de flesta av oss. I en mening. Vi vet att vi inte ska slå ihjäl någon. Inte ens slå någon på käften. Och vi ska inte stjäla.

Men vem kan i förväg säga vad som är rätt eller fel val av utbildning, livspartner och bostadsort.

Eller vad som är rätt och fel när man står inför att avbryta en livsuppehållande behandling. Eller om det är rätt att lägga tusentals kronor på julklappar när så många inte får en enda julklapp för att de lever i fattigdom.

Konsten att välja

Den konsten har filosofen Sören Kierkegaard belyst i sin liknelse om seglaren ute på havet.

Tänk dig att du är ute på havet i en liten båt och det blåser upp till en livshotande storm. Då kan du välja att lägga dig på durken och kura ihop i rädsla och hoppas att den otäcka stormen ska dra förbi.

Eller också kan du ta tag i tampar och roder och försöka styra båten för att komma i lä.

Det är inte säkert, säger Kierkegaard att du når dit du vill, men du kommer förmodligen i den riktningen.

Poängen är att både den som lägger sig på durken och den som kämpar mot stormen har gjort ett val. Den som till synes inte gör ett val, utan bara låter stormen ha sin gång, väljer att ge upp och bli ett offer för omständigheterna.

Att betrakta sig som ett offer för omständigheterna är också ett val. Som förvånansvärt många gör. Medvetet eller omedvetet.

Konsten att.

Bara två ord. Som ändå kan sätta fantasin i rörelse. Två korta ord mot som öppnar perspektivet mot det okända.

Vi låter oss ofta begränsas av formuleringar och tankemönster. Förklaringar, partiprogram eller trosbekännelser. Som låser och binder.

Konsten att, påminner om möjligheten att lämna allt öppet.

Konsten.

Konstverk, målningar, skulpturer, litteratur, musik, teater och dans. Men konst är vidare än så. För mig är också fotbollsproffset Lionel Messis trollkonster på Camp Nou i Barcelona konst. Och mycket annat.

Kanske konst i vid mening är det unika. Det som inte vem som helst kan skapa, men som kan skapa eftertanke, visdom och mening hos den som är öppen och vill ta emot.

Det kanske till och med är en konst att välja rätt ved.

Den som lärt sig den konsten står väl förankrad i den nordiska folksjälen generationer bakåt i tiden. Och tider som kommer.

För veden är tidlös. Och nödvändig. Som konsten.

God fortsättning!

Mer läsning

Annons