Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatmötet i Paris: Gissa vilket svenskt parti som inte nämner ordet klimat

/
  • Besluten i Paris kommer att påverka dig, dina barn, deras barn och barnbarn oavsett var du i bor i världen.

Risken är rätt stor för att du som läser detta har missat varför världsledarna samlas i Paris. 7 av 10 svenskar vet inte varför det sker enligt en SIFO-undersökning SvD tagit del av. Störst är okunskapen hos unga och hos Sverigedemokrater. TIll exempel är andelen V-väljare som känner till mötet dubbelt så hög som SD-väljarna.

Annons

Läs mer: Misslyckande i Paris gör dagen efter i morgon katastrofal

Det handlar förstås om klimatmötet i Paris. Målsättningen är enkel, världen måste komma överens om åtgärder som ger en möjlighet att stoppa den mänskliga uppvärmningen av klimatet till max 2 grader.

Det finns dock ett par problem. Det första problemet är att inför mötet så har löften givna som enligt forskarna räcker till bara till 2,7 graders uppvärmning. Därför lär inte Paris bli slutet utan snarare en ny början på att minska koldioxidutsläppen. I bästa fall läggs mekanismer på plats så att fler minskningar kan komma successivt och slutmålet nås, senare.

Det andra problemet är att 2 grader varmare kan låta mysigt och trevligt, men bakom siffrorna finns stora och svåra konsekvenser. Världsnaturfondens bedömning är de känsliga ekosystemen i korallreven och vid Arktis och öar som Maldiverna inte kommer att klara sig.

Vi kommer att få se havshöjningar, svårigheter med livsmedelsproduktionen och frekventare extremväder.

Läs mer: Därför räddar inte Parismötet jordens klimat

Svårigheten att komma överens ligger i fördelningen av bördorna. På ena sidan finns utvecklade industriländer som Sverige som börjat resan att skära i utsläppen (under Alliansregeringens år 2006-2013 minskade Sverige med 17 procent) av koldioxid på den andra sidan länder som nyligen industrialiserats eller är mitt i fasen att göra det och som anser att gamla syndare ska ta huvuddelen av notan. Därtill kommer nationella intressen från länder som är starkt beroende av fossila bränslen för sin ekonomi.

Parismötet har beskrivits som mänsklighetens sista chans. Även om det lär komma fler möten som kommer att beskrivas på liknande sätt så säger det något om allvaret.

Och det sista argumentet för att du ska bry dig om det som händer i Paris; om du tycker att vi har en flyktingkris i Sverige, Europa och världen just nu som är jobbig att hantera så är det inget vad vi får i framtiden. UNCHR som är FN:s flyktingorgan räknar med att år 2050 kommer att finnas mellan 250 miljoner och 1 miljard klimatflyktingar i världen.

Och om du är sverigedemokrat så kan det vara värt att påminna dig om att SD inte ens nämner ordet klimat i avsnittet om miljöpolitik på hemsidan. Tittar man på dokument under hemsidan finns inget fördjupat inriktningsprogram om miljö. Närmast klimatfrågan är energi, och där finns det ett inriktningsprogram. Men inte heller i det nämns ordet klimat.

Kanske inte så konstigt att så få av Sverigedemokraternas sympatisörer vet vad världens ledare egentligen sysslar med därborta i Paris, trots att det kan få en direkt effekt på flyktingfrågor...

Läs mer: Teknik ger hopp i klimatkampen

Mer läsning

Annons