Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatmisslyckande i Paris gör dagen efter i morgon katastrofal

/
  • Katastrofrulle. Biosuccén The Day After Tomorrow hade premiär 2004 med Dennis Quaid i huvudrollen.

2004 kom filmen The Day After Tomorrow till biograferna när klimathotet blev till en Hollywood-blockbuster. Filmplotten handlade om att golfströmmen ändrades på grund av smältande polarisar som utlöste en ny istid över norra delen av vårt jordklot på bara några dagar. Den här klassiska katastrofrullen drog in 650 miljoner dollar på bio och dvd. Vetenskapligt sågades filmen som helt orealistisk eftersom den drog ihop en rad olika meteorologiska katastroffenomen på bara timmar istället för årtionden eller århundraden.

Annons

Samtidigt gav filmen en nagelbitande introduktion på 124 minuter till olika konsekvenser av klimatförändringarna och gav ett visuellt uttryck för det som annars är abstrakta tabeller.

Sedan 2004 har mänsklighetens färd mot stupet fortsatt. FN:s klimatpanel IPCC har gång efter gång konstaterat att utsläpp av växthusgaser är huvudorsaken till den uppvärmning vi ser idag. Nyligen kom amerikanska NOAA och NASA och japanska JMA var och en för sig med nya siffror som visar att juni blev rekordvarmt (utom i Sverige och Finland som utgör ett undantag). Prognosen är att 2015 blir det varmaste året hittills, och att man petar 2014 från det globala värmerekordet.

Den tidigare NASA-forskare James Hansen har precis släppt en ny studie. Hansen berättade redan 1988 för den amerikanska kongressen om klimatförändringarna. Det ska sägas redan från början att arbetet från Hansen och sexton kollegor som publiceras i Atmospheric Physics and Chemistry är ifrågasatt. Men studien leder tankarna till filmen The Day After Tomorrow. Tvågradersmålet innebär inte alls den garantin för begränsade effekter som Klimatpanelen talat om, utan beskrivs istället som ytterst farligt.

Enligt studien riskerar världens isar smälta snabbare och i större omfattning, samt att även golfströmmen skulle påverkas med följden att vi här i norr paradoxalt nog får ett betydligt kallare klimat genom den globala uppvärmningen. Havsnivån riskerar enligt studien också att öka med hela tre meter på 50 år vilket är betydligt mer än IPCC:s uppskattning.

Bloggaren och författaren Lars Wilderäng konstaterar syrligt på Cornucopia? att Malmö Stadium kommer att få ett fint strandläge om Hansen får rätt, och att den som ska investera i mark bör titta på inlandstomter. Och även om Hansens rapport är långt mer alarmistisk än IPCC så räcker klimatpanelens slutsatser gott och väl för att ligga sömnlös på nätterna.

Lägger vi klimatet bredvid en annan larmrapport från Science Advances blir bilden av resan mot stupet ännu tydligare. Enligt forskarna befinner sig jorden i sin sjätte period av massdöende. Genom industrisamhället och befolkningsexplosionen har ett stort antal arter dött ut, takten beskrivs som 114 gånger snabbare än normalt. Människan slår ut andra arter, och hotar det grundläggande ekosystemet. Även här uppmanar forskarna till omedelbar aktion, det duger inte att vänta till The Day After Tomorrow.

Exakt hur effekterna av det som människan nu gör med sin planet kommer att bli och när de inträffar kan diskuteras både länge och väl av forskare och lekmän. Men vetenskapssamhället har etablerat kunskapen att människan påverkar vår planet negativt och att det i förlängningen hotar vår arts överlevnad.

Som professor Johan Rockström konstaterade i sitt sommarprogram i P1; vi är den första generationen som påverkar hela planeten, och vi är den sista som kan göra något åt problemen. Men vi agerar som att Tellus har en förkylning när det handlar om cancer.

Vi, Homo Sapiens, vet att jorden behöver sätta stopp för koldioxidutsläppen senast till 2050. Det som återstår är färdplanen och sedan omedelbar handling. Hoppet sätts till Klimattoppmötet i Paris senare i år. Men som tidigare klimatförhandlaren och Frankrikes ambassadör Jaqcues Lapouge konstaterade under ett seminarium i Europahuset i Almedalen tidigare i år så ligger utmaningen i att få världens ledare att hitta lösningen hur bördan ska bäras mellan etablerade och växande ekonomier. Det kan också bli som så att mänskligheten inte klarar redan nu nå en överenskommelse för att klara målet om max 2 grader, utan att det blir en del nu och en del sen så småningom. Det vore en olycklig signal om fortsatt förkylning i stället för snabb handling.

Om världens ledare inte kommer överens i Paris och besluten sen genomförs med människans samlande kreativitet, beslutskraft och envishet, så blir The Day After Tomorrow inte något vi vill uppleva.

Mer läsning

Annons