Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart att banken ska ha kontanter!

Behovet av kontanter är tillräckligt stort.

Annons

Så länge kunderna kräver det ska bankerna ha sedlar och mynt i kassaskåpen.

Riksbankschef Stefan Ingves tar bladet från munnen och föreslår lagstiftning om inte bankerna tar ansvar för befolkningens kontantbehov (DN 16/3). 

Det må låta som ett tufft krav från staten till aktörerna på en fri marknad, men som riksbankschef företräder Ingves skattebetalarna. Då bankerna drar nytta av statens insättningsgaranti, är ett motkrav på en viss servicenivå fullt rimligt. Enkelt uttryckt: Tjänster och gentjänster.  

Ny teknik ska uppmuntras. Sverige har goda förutsättningar att bli världens första kontantfria samhälle. En växande del av befolkningen har smarta telefoner och använder gärna digitala tjänster som Swish. Nästan alla butiker erbjuder kortbetalning, och av personliga säkerhetsskäl finns det inga fördelar med att som Pippi samla guldpengarna i en kappsäck.

Åtta av tio butiksköp sker med andra betalningsmedel än kontanter. Det totala värdet av sedlar och mynt i Sverige ligger i dag på strax under 80 miljarder kronor, en minskning från över 100 miljarder på bara några år. Bankerna ser alltså åt vilket håll utvecklingen går, och tar chansen att dra in en extra kostnadspost. 

Samtidigt går det inte att bortse från att många människor inte är beredda att överge kontanterna. Med hänsyn till mängden transaktioner i handeln under en vanlig dag bör man hålla två saker i huvudet samtidigt: Marknaden för betaltjänster har fortfarande inte nått punkten där bankerna kan överge sin traditionella kärnverksamhet. Därtill måste integritetsproblemen, som ett helt kontantfritt samhälle för med sig, utredas mer ingående. 

Banker är inte vilka företag som helst, utan en förutsättning för ett fungerande samhälle. Övergången från kontantsamhället till det kontantfria har redan påbörjats. Men att sedlar och mynt successivt får mindre betydelse, är ingen ursäkt för banken att behandla lojala kunder som luft.  

Läs debattartikeln: Ingves vill att bankerna tar ansvar

Mer läsning

Annons