Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos med lärare väntar vid skolstarten

/
  • Nya krav. Från och med nu måste lärare i princip ha legitimation. Den som ändå jobbar ska inte få sätta betyg. Då kan eleven få sitt betyg satt av någon annan lärare, som inte undervisat klassen.

Nu har de tre åren just tagit slut. Så länge fick lärarna på sig, när lärarlegitimationen infördes. Tre år, innan de inte längre skulle få jobba utan legitimation.

Annons

Många lärare har ännu inte fått sin. På vissa skolor är det kaos. Och snart är det skolstart.

Systemet med lärarlegitimation visade sig ha barnsjukdomar. Det drabbar lärarna, därmed skolorna, därmed eleverna. Det enskilt största problemet är att Skolverket som ska ta hand om ansökningarna tar så fruktansvärt lång tid på sig.

I grunden var legitimationerna en god tanke. Dels kan de ge svenska skolbarn lärare av hög kvalitet. Dels borde det bli mer attraktivt att verkligen satsa på en lärarkarriär.

Meningen var att en ansökan skulle handläggas på några månader. Den tiden är rimlig, för väldigt mycket saker ska kontrolleras.

I stället kan det ta ett år. Ibland flera. Och därefter kan beskedet bli att nej, du har gått den här delkursen i stället för den där delkursen, så du får inte någon legitimation. Du måste göra om.

Hur stort och svårt arbetet med ansökningarna skulle vara har alltså missbedömts kapitalt. Och antagligen kommer det att ta ett bra tag tills myndighetens arbetsmetod blir tillräckligt effektiv. Skolverket håller väl fortfarande på att lära sig hur man gör.

Under tiden drabbas de väntande lärarna. För från och med nu får de inte jobba som vanligt längre. Och de får inte sätta betyg. Mest går det ut över skolbarnen. De går bara i skolan en gång. De kan inte vänta.

Ett system med lärarlegitimationer förutsätter också att lärarutbildningarna har så bra koll på vad som krävs för behörighet och legitimation, att de ger just de delkurser som krävs för respektive ämne. Innan legitimationerna infördes var det svårt för högskolorna att känna till vad kraven skulle bli. Här är alltså ännu en barnsjukdom, som går ut över lärarstudenter som litade på sitt lärosäte.

Om detta inte vore illa nog, så kommer lärarbristen dessutom att öka. Mer än var fjärde lärare går i pension inom tio år, enligt Lärarförbundet. Fler än hälften funderar på att byta yrke. Samtidigt ökar barnkullarna, och Sverige behöver sammanlagt allt fler lärare. Under våren utlystes över 50 000 lärarjobb. Tjänsterna får färre och färre sökande.

Det finns ändå några som vill och kan jobba som lärare. Då är det ju alldeles vansinnigt att de inte ska kunna ta riktiga jobb, för att deras högskola inte undervisade i rätt delkurser, för att deras ansökan ligger i ett år hos Skolverket – och för att regeringen inte tagit ansvar för att lärare ska kunna få legitimation innan tidsgränsen gick ut.

Mer läsning

Annons