Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla till krismöte om knarkdöden

Vill man köpa knark ska man alltså åka till Söderhamn.

Annons

Vore jag kommunalråd skulle jag kalla till omedelbart krismöte. Sämre reklam kan väl inte en kommunledning tänka sig?

Dessvärre känns det inte heller som någon nyhet. Redan när jag var i den övre tonåren (och jag garanterar, det är decennier sedan) hade Söderhamn det föga smickrande ryktet.

Nu visar statistik att antalet drogrelaterade dödsfall har ökat med 75 procent under 2014 i vårt län. Eftersom det i absoluta tal handlar om 21 personer som avlidit av överdoser kan det tyckas tveksamt att räkna i procent. Det kan vara en tillfällighet att uppgången har skett från mellan 12-15 dödsfall tidigare år till 21 under förra året.

Men hur som helst är väl alla överens om att 21 dödsfall är 21 för mycket. Och som om det inte vore nog så sticker Gävleborg ut: En ökad drogdöd har drabbat övriga delar av landet men inte alls i så dyster utsträckning som hos oss.

När jag tidigare skrev om larmen som kom från landets psykiatriska slutenvård, att antalet psykoser bland unga ökat och att man där drog slutsatsen att det hängde ihop med ett kraftigt ökat cannabismissbruk, fick jag hela landets drogliberala lobbygrupp på mig. Självmedicinerarna ringde morgon som kväll och kände sig kränkta.

Men narkotikapolisen som jobbar i Hälsingland listar tre huvudanledningar: Unga mår dåligt psykiskt, känner sig inte delaktiga i samhället och dövar sin ångest med olika substanser. Det är lättare att få tag i droger via internet. Och den ökade användningen av cannabis.

Ingen hävdar att man dör av cannabis, men missbrukarna blir avtrubbade, tappar omdömet, passiviseras och söker nya kickar. Respekten har tydligen också avtagit bland unga. Det blandas friskt till livsfarliga coctails för ingen tror att det är farligt.

Polisen gör nog sitt jobb. De jagar langare och försöker påverka missbrukare när de hittar dem. Ju tidigare behandling kan sättas in, desto större är oddsen för att lyckas. Ungdomspolisen är ute i skolor och informerar.

Men det räcker självfallet inte. Polisen vill att läkare ska bli mycket mer restriktiva i att skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

Själv skulle jag vilja se att samhällsbyggarna funderade på vad ungdomarna ska mötas av för värld. Och det gäller för all del inte bara Söderhamn. Även i Bollnäs finns det alldeles för mycket narkotika i omlopp.

Hur får de unga självförtroende, en vettig utbildning och drömmar om ett spännande yrkesliv? Är de önskade, efterfrågade, älskade – är de Hälsinglands framtid?

Svaren på de frågorna går bara att hitta i hur de styrande satsar på barn och unga, i kommunpolitikens alla delar.

Börja med ett krismöte.

Mer läsning

Annons