Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Judehat, våld och nazistflört: Ställ ledamöterna i skamvrån

/
  • Kent Ekeroth, Hillevi Larsson och Daniel Sestrajcic är tre ledamöter som behöver fundera över i vilka sammanhang de medverkar i.

Tre riksdagsledamöter bör kallas upp till talmannen för samtal om vad som förväntas av ledamöter i Sveriges riksdag. Bland de saker som inte kan anses vara ok är att delta och tala i demonstrationer som hyllar terrordåd och sprider hat mot judar, ha organiserade nazister och fascister fullt synligt manifesterade vid talet och agera våldsamt mot tjänstemän.

Annons

Läs mer: Lyssna inte på sirerna efter sommaren då världen blev galen

Allt detta har hänt på kort tid i Skåne och involverar riksdagsledamöter från Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

8:e oktober: Daniel Sestrajcic (V) misstänks ha sparkat mot poliser när ett tältläger med protesterande statslösa palestinier revs utanför Migrationsverket. Rubriceringen är försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ohörsamhet mot ordningsmakten och Sestrajcic nekar till brott. Förundersökning pågår.

17:e oktober: Kent Ekeroth (SD) håller tal i Trelleborg inför 300 personer under ett möte mot flyktingar. I publiken fanns aktivister knutna till Motgift med banderoller, uniformerade medlemmar från nazisterna i Nationell Framtid såväl som det nedlagda Svenskarnas Partis ledare. Enligt Expo konstaterade Ekeroth bland annat att åhörarna var en "motståndsrörelse" mot "etablissemanget och media".

Till SvD säger Ekeroth att han "inte såg några extremister". Med tanke på Ekeroths retorik och världsbild verkar han inte anse att nazister är extremister. Men för alla andra borde det vara självklart att markera avstånd och förakt mot demokratins dödgrävare. I stället valde Ekeroth att ge näring åt terrorister, de som bränner flyktingboenden, med en retorik som uppskattats i vitmaktideologins nätmiljö.

Läs mer: Sverige brinner, vem släcker?

18:e oktober Hillevi Larsson (S) och Daniel Sestrajcic (V) talar på en manifestation för Palestina i Malmö. Ett filmklipp visar hur demonstranterna ropar slagord på arabiska kring den senaste tidens terrorvåg med knivattacker i Israel: "Ta dem med knivar, kasta stenar", "Attacker och knivhuggningar av soldater" och "Barn kastar stenar. Intifada kom och låt fredliga lösningen gå".

På Facebook reagerar Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman starkt på uppmaningen att slakta judar och kallar det hela för "en grotesk men verklig uppvigling". Antisemitismen i Malmö är väl dokumenterad och en manifestation för Palestina måste kunna ske utan att hat mot judar finns bland slagorden.

Lika mycket som Sverigedemokraterna bär ansvaret för att legitimera nazistisk terror bär Palestinaarrangörerna ansvar att hålla rent mot antisemitismen på sin kant. Hillevi Larsson och Daniel Sestrajcic har som riksdagsledamöter ett särskilt ansvar för i vilka sammanhang de uppträder och vilka kontexter de skänker sin politiska legitimitet till. Och som Birgitta Ohlsson (FP) skriver på Facebook, att hylla terrorism är oacceptabelt.

Läs mer: Växande judehat gör dom till soldater i Israel

De här tre händelserna bildar tillsammans ett mönster som förstärks av Sverigedemokraternas besked att de tänker skolka från riksdagsjobbet och i stället ägna sig åt utomparlamentariska aktioner. Därför behöver talmannen Urban Ahlin kalla in gruppledarna för att se över den uppförandekod som ligger som förslag efter ett initiativ från Greco, Europarådets organ mot korruption.

Framför allt behöver talmannen initiera en skärpning kring värdegrunden. Dessutom bör riksdagen se över hur en ledamot som grovt förbryter sig mot uppförandekoden i förlängningen ska kunna skiljas från sitt uppdrag. I det liggande förslaget finns bara en skamvrå i form av ett meddelande från talmannen. Att företräda svenska folket innebär makt, men också förpliktelser. Det är lite si och så med det just nu.

Mer läsning

Annons