Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruksverkets försenade pengar sätter prövade bönder i en svår sits

/
  • Gävleborgsbönder demonstrerade i höstas i Stockholm mot villkoren för svenskt jordbruk.

En Facebookuppdatering vittnar om frustrationen som just nu finns hos många bönder:

Annons

”Hej SJV.

Ni har inte betalt ut det stödpengar ni lovat mig. Jag har hållit min del av vårt avtal, men det har inte Ni.

Ni skyller på att era IT-system inte är färdiga. Har ni inte hunnit göra klart enl tidsplanen får ni ta fram era alternativa driftrutiner. Var är de?

Det går alldeles utmärkt att sköta era utbetalningar i Excel alt med papper o penna. Men er nonchalans över att hålla inne pengarna är beklämmande.

Uppgiven och ledsen bonde i Söderhamn.”

Läs mer: Mjölkkrisens råmaskri hörs från Utomskogen till Bryssel

Uppdateringen kommer från Sven-Ulrich Ohlsson, ordförande för LRF Söderhamn, som väntar på 250 000 kr i stöd för jorden som brukas samt på ett investeringsstöd. Men pengarna dröjer hos Jordbruksverket. Investeringsstödet skulle ha kommit i oktober, sedan sköts det till nyår, nu handlar det om mars eller snarare maj.

Men att det är fel på IT-systemen håller inte Jordbruksverket med om. Snarare handlar det om att det här är vad som uppstår vart sjunde år när EU:s jordbrukspolitik läggs om. Alla länder har problem att hinna med eftersom den politiska processen tog lång tid att slutföra när förhandlingarna skulle i hamn mellan parlament och ministerråd. Sent in i beslut blir sent ut för bönderna eftersom det tar tid att justera systemen efter besluten.

Läs mer: Ännu en mjölkprissänkning hotar Astrid Lindgrens ko-arv

Divisionsdirektören för Jordbruksverkets utbetalningsfunktion Anders Egonson menar på telefon att verket informerat om att utbetalningarna skulle komma senare jämfört med "ett normalår" men att informationen inte nått fram till alla. Han framhåller också att i dagsläget är 7 av 9 miljarder kronor utbetalade i enlighet med den plan som togs fram för drygt ett år sedan. Någon excelplan i nödfall som en frustrerad Sven-Ulrich efterlyser har inte varit aktuell. Inte heller har Jordbruksverket varit i kontakt med Skatteverket om att senarelägga skatteinbetalningar för drabbade jordbrukare, då det framförallt är en politisk fråga menar Egonson. På egen hand rämnar inte ett verk ett av statens stuprör .

Men en sak verkar Jordbruksverket ha dragit som slutsats av 2015 års försenade pengar. Det är bättre att i framtiden betala förskott på en del av summan än att hela utbetalningen kommer senare. Det är nog en slutsats som de flesta håller med om.

Men oavsett orsak bakom förseningen behöver Sven-Ulrich Ohlsson och alla andra drabbade jordbrukare pengarna. Utbetalningsproblemen blottlägger att det är en bransch som är utsatt för hård press genom låga marknadspriser.

Varje strul, varje försening och varje problem är ett krishot för likviditeten. Den där tuvan som kan få hela lasset att stjälpa och försätta jordbruket i konkurs när banken trilskas med brygglån eller uppskjutna amorteringar.

Läs mer: Vattendirektivet hotar jordbruket med stora kostnader

Sverige behöver inte fler jordbrukare som ställer in traktorn och låser ladan för gott.

Och låt oss bara påminna igen några av punkterna varför jordbruket behöver stärkas; det är viktigt för en levande landsbygd, för att bekämpa antibiotikaresistensen och i förlängningen är det en säkerhetspolitisk fråga eftersom det handlar om vår förmåga att försörja vår egen befolkning i kris.

Därför är Jordbruksverkets oförmåga att leverera i i tid under press ett långt större problem än ett rent administrativt ärende. Leverera under press tvingas jordbrukare som Sven-Ulrich Ohlsson göra, varje dag.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Lyssna på Podd72!

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons