Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Sjöstedt har rätt om orättvist ränteavdrag

Ibland finns det goda skäl att lyssna på ... ja till och med Vänsterpartiet.

Annons

Inför budgetförhandlingarna med regeringspartierna S och MP kräver vänsterledaren Jonas Sjöstedt att ränteavdraget ska bort.Vänsterns linje är förståelig, rent fördelningspolitiskt är det svårt att försvara ränteavdraget som innebär en ekonomisk lättnad åt grupper som redan har en god ekonomi och en god betalningsförmåga.

I Stockholmsregionen och på några andra platser i landet har det under en lång tid varit säljarens marknad. Kvadratmeterpriset på villor och lägenheter har fortsatt stiga oavsett vilka stryptag som vidtagits. Tidigare har bankerna självmant ställt allt högre krav på egen insats från köparen, från 10 till 15 procent. Att vi i framtiden kommer få se ytterligare skärpningar med krav om 20 till 25 procent i egen insats är inte omöjligt givet den nuvarande ordningen på bostadsmarknaden.

Regeringens amorteringskrav har inte heller haft någon hjälpande effekt. Amorteringskravet lyckades endast bromsa in utvecklingen de första två månaderna, därefter kom semestertider och nu kommer återigen rapporter om att bostadspriserna fortsätter öka.

Men det är inte säljarens marknad i hela Sverige. Att strypa dyra subventioner som bidrar till en överhettning av bostadsmarknaden i Stockholm är en god idé. Men det måste kompletteras med andra åtgärder eftersom människor kommer stängas ute från bostadsmarknaden. För det första måste det bli billigare och enklare att bygga nytt. Kvadratmeterpriserna kommer så klart fortsätta öka fram till dess att det finns en balans mellan utbudet på bostäder och antalet som efterfrågar en bostad. Särskilt när ränteläget är så pass förmånligt.

Vad det inte talas om än att är politiken står inför ett framtida problem, som kommer behöva tacklas efter att underskottet på bostäder är löst. Dels finns en uppenbar risk att utrymmet i människors privatekonomi kommer ätas upp när räntan stiger. Dessutom är hyrorna på nybyggda hyresrätter allt för höga. Det innebär att vi efter debatten om bostadsbrist kommer tvingas hantera en situation där ekonomiskt svaga grupper är inlåsta på hyresmarknaden eftersom hyran äter upp ett ekonomiskt utrymme som annars hade kunnat användas till sparande och en framtida bostadskarriär. Givet den höga inkomstbeskattningen i Sverige är trots allt bostadsaffärer och lotteri en av få vägar till en förmögenhet ifall man inte är (lyckad) företagare.

Som princip borde staten dra sig tillbaka i de områden där bostadsmarknaden fungerar och lägga kraft där marknaden inte fungerar. I de delar av Sverige som inte har en attraktiv och välfungerande bostadsmarknad med förutsebar värdeutveckling kan ränteavdraget därför gott vara kvar. Följer man denna princip blir också den rimliga följden att amorteringskravet inte ska omfatta dessa områden, inte heller kravet på hög egen insats.

Det skulle göra det enklare för människor att köpa hus på landsbygden och glesbygden eftersom den egna insatsen i stället kan användas till att renovera upp fastigheten till en dräglig standard. För bankerna skulle den finansiella risken vara minimal eftersom det är ett begränsat antal människor och låga kvadratmeterpriser.

Mer läsning

Annons