Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaså, är hon ett barn? Hade ingen aaaning!

/
  • Hur gammal är flickan? Svenska sexualförbrytare borde inte kunna komma undan med att säga att de trodde att den de utnyttjade fyllt 15.

Just nu pågår ännu en rättegång mot en av de många män som utsatte en tolvåring för mycket grova sexövergrepp och tortyr. De hade hittat henne på en kompissajt för skolbarn.

Annons

Alla männen använde samma försvar: Nej, jag hade ingen aaaning om att hon inte fyllt 15.

I Sverige är det ovanligt lätt att komma undan med övergrepp mot barn vid tonårens början. Vi har en jämförelsevis låg åldersgräns för vad som räknas som våldtäkt av underårig. Många länder ger unga bättre skydd. Det borde Sverige också göra.

Alla barn vet att vuxna ständigt säger till en sådant man inte vill och inte förstår varför. De tvingar en att borsta tänder. Även okända vuxna, kanske i vita rockar, tvingar en att ta sprutor. Så är livet för ett barn. Man kan försöka konstra. Men oftast är det bara att stå ut.

I tonåren börjar vuxnas naturliga auktoritet minska. Den försvinner inte helt förrän ungefär när man slutar gymnasiet.

På många sätt är detta bra. Det gör det lättare för vuxna att hindra barn och unga de inte känner att skada sig själva eller andra.

Men vissa vuxna utnyttjar denna naturliga auktoritet för att begå övergrepp. Inte minst därför räknar nästan alla länder sex med unga som ett brott oavsett om den unge samtycker.

Men för att dömas för brott krävs uppsåt. Här uppstår ett kryphål i svensk lag.

Den som inte tänkte tanken att personen kanske var för ung, har i lagens mening inte begått något brott. Därför använder nästan alla förövare det försvaret. I många fall frias de, för 13–14-åringar ser ut ungefär som 15-åringar.

Det står helt klart att ett antal övergrepp på tonårsbarn går närmast ostraffade i Sverige. Hur många vet vi inte. Men vi kan göra något åt det.

Många länder som Norge och Finland har 16 år i lagen, en del har 18. Flera länder har höjt sin åldersgräns de senaste åren för att skydda barn. I år höjde Spanien till 16.

Ibland finns dubbla åldersgränser. Till exempel delstaten Florida har 18 om förövaren fyllt 24, annars gäller 16. Den stora poängen med en sådan lag är att låta äkta relationer mellan unga få vara, men straffa dem som rider på sin vuxenauktoritet och större makt gentemot någon skrämd och oerfaren.

Det måste gå lättare att straffa brott mot 13- och 14-åringar. Det kan enkelt göras genom att höja åldersgränsen till 16, genom att sätta en högre åldersgräns om förövaren fyllt till exempel 28, eller båda.

Samtidigt skulle det bli olagligt för 40-åringar att ha sexuellt umgänge med 15-åringar. Och det vore väl på tiden. Med en sådan åldersskillnad är tonåringen oerhört utsatt och har mycket svårt att hävda sin integritet.

Det finns ingen som helst anledning att tillåta medelålders män att röra 15-åringar. Ingen.

Mer läsning

Annons