Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhetsmyndigheten: Hudiksvall Can Do It!

Regeringen lanserade en ny myndighet i förra veckan, Jämställdhetsmyndigheten. Den ska bidra till ”ett effektivt genomförande” som det heter på regeringens hemsida.

Annons

Läs mer: Svenska statens problem är stuprören

Om vi för stunden lägger den förvaltningspolitiska debatten kring behovet av en 339:e myndighet* när statsförvaltningen snarare behöver fler hängrännor än stuprör finns det en annan intressant fråga: Var ska myndigheten ligga?

Även om det inte sägs öppet på regeringens hemsida så erfar ledarsidan att en placering i Stockholms län är helt uteslutet. Det är civilminister Ardalan Shekarabi (S) som sätter stopp för fler Stockholmsmyndigheter. Löftet om en bättre fördelning av statliga jobb över hela landet behöver levas upp till.

Eftersom det också är billigare och lättare att etablera en ny myndighet utanför Stockholm, istället för byråkratomplantering efter uppryckning med rötter, är det egentligen självklart.

Redan har Örebro varit ute och aviserat sitt intresse. Lite för att skrämma andra från att ge sig in i leken. Närheten till universitetet är förstås ett huvudargument. Annars kan man tänka sig att även Nyköping i Sörmland (med en låg andel statliga jobb) och Umeå i Västerbotten (med en stark jämställdhetsprofil) kan vara kandidater.

Men samtidigt är ju en del av urbanisering och snedvridning av Sverige just kantringen mellan regionala tillväxtorter, ofta universitetsstäder och administrativa centra, och övriga orter. Det handlar alltså inte bara Stockholm mot resten i centrum-periferifrågan.

Läs mer: Det är nu vindkantringen sker när det gäller de statliga jobben i Sverige

Huvudkontor med generaldirektör är också symbolpolitik, och vad vore bättre än att göra symbolpolitik av symbolpolitiken?

För att bryta detta mönster skulle det vara välkommet om regeringen Löfven hade modet att börja placera myndigheter på andra ställen än de givna huvudorterna utanför Stockholm. Det är en viktig signal om ett Sverige med ha statlig närvaro över hela landet. Huvudkontor med generaldirektör är också symbolpolitik, och vad vore bättre än att göra symbolpolitik av symbolpolitiken?

Hudiksvall har goda argument för ett statlig huvudkontor för en mindre myndighet. Staden har bra kommunikationer via ostkustbanan, som håller på att byggas ut och det kommer att minska restider ytterligare. Närhet till två stora regioncentra i form av Sundsvall och Gävle gör att rekryteringsbasen är god och sträcker sig utanför Hälsingland. Stationen är centralt placerad. Dessutom finns här redan statlig kompetens genom skattekontoret.

Det finns ingen anledning, förutom dåligt självförtroende och bristande självbild, till varför inte Hudiksvall borde anmäla sitt intresse.

Om inte annat så för en påminnelse att självklart ska generaldirektörer kunna sitta i städer utanför både Stockholm och regioncentra.

*Siffran 339 kommer från SCB:s myndighetsregister och omfattar samtliga myndigheter som inte är utlandsmyndigheter (som ambassader). I siffran ingår även länsstyrelser, statliga universitet, domstolar, affärsverk och AP-fonder.

Läs mer: Seger efter årslång Skattverkskamp

Mer läsning

Annons