Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag har en plan, sa inte Stefan Löfven

Stefan Löfven har ett misslyckat år som statsminister bakom sig.

Annons

Perioden har snarare handlat om att rida ut stormar än att gå i bräschen för rödgrön politik.

Med tre år kvar till valet borde det vara dags att ändra på det. I alla fall om väljarna ska märka effekterna av de politiska reformerna innan de går till valurnorna 2018.

Så kommer det inte att bli – detta trots att Löfven snart kan börja styra landet efter sin egen ekonomiska politik. Det stod klart när han läste upp regeringsförklaringen under riksmötets öppnande på tisdagseftermiddagen.

Som den förhandlare och samförståndssökare Löfven är, försöker han tilltala både den starka opinion som på senare tid har protesterat mot att människor dör på Medelhavet – Lagliga vägar för att söka asyl måste finnas – och de som anser att för många flyktingar kommer till Sverige – Den som saknar skäl att stanna ska återvända.

Dessutom hyllade han flera blocköverskridande överenskommelser, upprepade Sveriges nya jobbagenda, sa nej till Nato och flyttade fram positionerna i årets näst hetaste globala fråga: klimatet. Det lustigaste ordet kom på sidan 17 i den 18 sidor långa förklaringen – fuskdelegationen – som ska komma tillrätta med missbruket kring personlig assistans och subventionerade anställningar. Det senare är välbehövligt, men det räcker inte som politisk projekt.

Inför riksmötets öppnande skrev Ewa Stenberg, politisk kommentator på Dagens Nyheter, att regeringen Löfven fortfarande söker sin politiska berättelse. I så fall är det bara att leta vidare. Regeringsförklaringen innehåller visserligen en del konkret, men mycket av innehållet är fluff som knappast kommer att landa i praktisk politik.

Här är det svårt att förstå hur Löfven tänker. Det går illa i opinionen för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De har tre år på sig att höja siffrorna och staka ut en den nya riktning de ideligen upprepar att Sverige behöver. Trots det saknar de politik för att göra det.

Mer läsning

Annons