Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrare ha redan låglönejobb

/
  • Två egenskaper gör pizzabranschen sociologiskt intressant enligt sociologen Henrik Hultman: att det är en invandrarbransch samt en utpräglad småföretagarbransch.

Är en oreglerad låglönemarknad bättre än en reglerad låglönemarknad?

Annons

Sociologen Henrik Hultman har studerat pizzabranschen i Sverige. Det han kunde se i sin forskning var att invandrare sökte sig dit trots att det inte var drömyrket, eller vad man egentligen ville jobba med. Tack vare sociala nätverk och låga trösklar att lära sig yrket blev det den enklaste vägen att ordna en försörjning.

Exemplet pizzeria som sysselsättning för invandrare är sedan länge uttjatad, men fortfarande pedagogiskt tydlig. Sociala nätverk, lätt att lära sig yrket och att man genom företagande kan kringgå höga ingångslöner och andra krav från kollektivavtalet gör det till en enkel väg in på arbetsmarknaden. En pizzabagares vardag skulle aldrig accepteras av facket, därför är pizzabagaren företagare och inte anställd i en kedja som i många andra länder. Det är också en förklaring till att pizzabranschen är en utpräglad invandrarbransch och en utpräglad småföretagarbransch.

Oreglerade låglönejobb i företag är den enkla biljetten in på arbetsmarknaden i dag för många invandrare som saknar kvalificerad utbildning och kontakter. Samtidigt är företagandets villkor i form av skatter och regler är svår att ta till sig. Därför är Centerpartiets förslag om införandet av ingångsföretag intressant att studera närmare. Ett ingångsföretag ska få omsätta 250 000 kronor per år och endast betala 25 procent i skatt. Inga övriga avgifter eller skatter. Tanken är dessutom att Skatteverket ska ges i uppdrag att ta fram en tjänst som gör att skatten dras direkt när företaget säljer en tjänst eller en produkt. På så sätt kapas administrationen till ett minimum. Det innebär att en person genom att sälja sin arbetskraft skulle kunna tjäna runt 15 000 kronor i månaden.

Förslaget har redan hyllats av intresseorganisationen Företagarna och skulle förmodligen öppna dörren till företagande för stora grupper som befinner sig i utanförskap och som inte har kvalifikationerna som krävs för att konkurrera om befintliga jobb på den svenska arbetsmarknaden.

Ingångsföretag är därför, till skillnad från ingångsjobb (som stör den svenska modellen), den bästa lösningen för att lösa invandrares utanförskap på arbetsmarknaden.

Om inte LO och Svenskt Näringsliv tar ansvar i avtalsrörelsen kring ingångslönerna är Centerpartiets förslag förmodligen våra nya svenskars bästa chans att hitta en varaktig sysselsättning i sitt nya hemland. I DN (1/3) väcker en annan forskare, ekonominestorn Lars Calmfors en intressant fråga kring detta. Ligger det verkligen i LO:s intresse att Sverige får oreglerade låglönejobb i småföretag i stället för reglerade låglönejobb i anställningar?

Mer läsning

Annons