Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte riktigt som att ropa ”vargen kommer”

Annons

Centerpartiets riksdagsledamot Fredrick Federley överraskade i går många med att på sin blogg kräva en regeringsombildning, där moderaterna skulle avstå fler statsrådsposter till de övriga allianspartierna. Bakgrunden till kravet var den utveckling i opinionsstödet som vi sett den senaste tiden där Moderaterna seglat ifrån medan de övriga allianspartierna trampat vatten eller tappat stöd.
Blogginlägget och kravet får betraktas som hyfsat kontroversiellt och resulterade därför i att en hel del medier valde att rapportera om det.
Därför blev säkerligen överraskningen betydligt större bara några timmar senare då Federley, återigen på sin blogg, meddelade att kravet på regeringsombildning inte var något riktigt krav utan bara ett sätt att demonstrera att de nya sociala medierna, såsom exempelvis bloggar och twitter, inte är bortkastad tid för riksdagsledamöterna, vilket Dagens Nyheter hävdade i en granskning eftersom antalet kommentarer på bloggarna inte är särskilt många.
Man kan konstatera att Federleys ”experiment” fungerade. Hans blogginlägg resulterade i ett flertal nyhetsartiklar utan att han skickat ett enda pressmeddelande eller ringt någon journalist för att ”sälja in” sin nyhet. Därmed kan vi konstatera att det inte bara är antalet kommentarer på riksdagsledamöternas bloggar som avgör huruvida det är en sysselsättning som är till nytta för deras förtroendeuppdrag.
Vad man också kan konstatera är att experimentet inte föll i god jord hos alla. Framför allt inte hos de journalister som rapporterade om kravet på regeringsombildning. Och det är ju inte direkt positivt om man uppfattas som opålitlig till följd av att man uttalar saker som man sedan inte står för.
Men i detta fall måste det sättas i sitt sammanhang, och alltså kopplas till DN:s påstående om riksdagsledamöternas bloggar som ointressanta.
Federleys experiment, bluff eller vad man nu vill kalla det är alltså inte riktigt som att ropa ”vargen kommer”. Men han bör avhålla sig från att göra något dylikt i framtiden. Och får nog också räkna med att flera journalister ställer honom frågan om det han säger verkligen gäller eller om han tänker ta tillbaka det om bara några timmar.

Mer läsning

Annons