Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill veta hur politik och korv blir till

Den konservativa rikskanslern i Tyskland, Otto von Bismarck, sa för drygt 150 år sen att folk mår bäst av att inte veta hur lagar och korv kommer till.

Annons

Hans poäng var att det kan gå smutsigt till i politiken och, får man anta, det inte är särskilt aptitligt. Idag behöver orden möjligen omtolkas en aning, men i grunden är människor ointresserade av hur politiken kommer till. När människor fredagsmyser och barnen har somnat är jag övertygad om att det är få som ställer sig frågor om politikens form, regelverk eller hur politiken blir till.

Det människor bryr sig om är att jobben blir fler, att det går att bo kvar på landsbygden och att vi hjälper människor på flykt. När politiken blir alltför fokuserad på form och inte på innehåll skapas en drömsituation för populistpartier som Sverigedemokraterna. Det finns inget som gör dem en större tjänst än att andra politiker pratar om sånt som uppfattas som oviktigt för väljarna, medan de själva kan prata om politikernas verklighetsflykt. Så bygger de upp ett underförstått band mellan vanliga människor och det egna partiet. Periferin mot centrum. Folket mot politikerna.

Just nu förs en mycket viktig diskussion i Gävleborg den framtida regionbildningen. Det upptar stor del av politikernas vardag. Frågan är viktig. Ska Gävleborg splittras eller hållas ihop? Ska vi samarbeta norrut eller söderut?

Men det finns ingen anledning att bjuda populisterna på en introvert och långdragen diskussion. I den mån människor pratar om Region Gävleborg handlar det om hur vi får en bättre sjukvård, om varför kollektivtrafiken går så sällan och hur vi ska kunna få fler jobb i länet. Det måste också den offentliga debatten handla om.

Min gissning är dock att även idag kommer regionfrågan ta stort utrymme på Region Gävleborgs målbildsdag. När inbjudan damp ner i mailboxen så konstaterade jag snabbt att det inte framstår som om det är flitens blåa lampa som kommer lysa. Programmet är indelat i fyra delar: Rundvandring, mingel, trendföreläsning och gruppdialoger. Jag avstod att närvara.

Det är bra att politiker lyfter blicken över dagsaktuella frågor, att man bjuder in till dialog med företagare, föreningar och medborgare är behjärtansvärt. Men det blir ett löjets skimmer över en dag som ska forma en målbild för Region Gävleborg om tre av fyra programpunkter snarare är sånt som vanliga människor gör på sin lediga tid: Går på mingel, inspirationsföreläsningar och tar en promenad och tittar på omgivningen.

Förhoppningsvis ekar von Bismarcks ord i korridorerna, så politikerna snabbt löser regionfrågan. Sök samarbete söderut och framförallt, håll ihop regionen. Men fokusera sen på det som människor faktiskt bryr sig om. För ingen vill veta hur politiken blir till. De vill att den blir bra.

Mer läsning

Annons