Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill ha flyktingbarnen på sin bakgård

Nu kommer de, protestlistorna.

Annons

Nu mullras det i sociala medier. Nu har den knutna näven lämnat byxfickan och slagit i tangentbordet. Nu sprids fördomar och halvkvävda sanningar för nu är det nämligen så att vissa har fått nog: Inget hvb-hem för ensamkommande barn på min bakgård.

De mest insinuanta sätter "barn" inom citationstecken. Så att alla som deltar i Facebook-trådens diskussion ska förstå att åldersbestämningen inte fungerar, att de förmodligen alla är över 18 år och därmed utgör en fara för alla andra som bor i villaområdet.

Det här är ju inget som någon vet ett dugg om bland dem som nu livligt diskuterar Prästgården i Ljusne. Eller de planer som de nya ägarna har för huset.

Brist på fakta och kunskap är i och för sig inget som hindrat den åsiktsglade förr. Men konsekvenserna av en upptrappad hätsk stämning och spridande av fördomar kan få oanade, ganska förfärliga, konsekvenser. Så en vädjan om besinning vore på sin plats.

Ett informationsmöte i Ljusne med prästgårdsägarna, kommunledningen och migrationsverket är ett måste där ingen fråga från invånarna är för dum. Och där planerna för ett hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn redogörs för. Så att alla förstår.

En namninsamling har startats där man protesterar mot planerna:

"... detta kommer påverka säkerheten i området, de bosatta i området och miljön, då det handlar om individer med mental ohälsa och i detta fall traumatiserade förhållanden. I bostadsområdet finns även mycket barnfamiljer och lekpark vilket är oroande då den trygghet som nu råder på området kan komma att äventyras. Det kommer dessutom att påverka populariteten på villaområdet, vilket är en viktig fråga för oss villaägare." skriver initiativtagaren till uppropet.

165 namnunderskrifter har man samlat ihop på torsdag eftermiddag. Fast hur går det till när man är anonym i en namninsamling? Och vilken seriositet inger protesten? Börjar summan av namn uppgå till tusentals får nog alla dra öronen åt sig för det bor trots allt bara 2000 i hela Ljusne. Det finns många små nättroll där ute som gladeligen skulle delta i ett dylikt upprop, trots att man kanske bor i Lund och har noll koll på villapriserna i Ljusne.

"Namnen" ska lämnas till bygg- och miljöförvaltningen.

Alla har rätt att protestera när händelseutvecklingen i ens närområde inger rädsla. Men rädsla är en känsla och kan oftast skrämmas på flykt genom kunskap. Om man är mottaglig.

Berörda myndigheter, företagare och kommunledning bör ta situationen på allvar. Inte för att fördomar förtjänar överdriven hänsyn, eller att det skulle finnas några som helst belägg för att flyktingbarn påverkar villapriserna.

Nej, för att det handlar om barn och ungdomar som ska leva och utvecklas, integreras i det här villaområdet, i skolan och sedan i arbetslivet.

Varken nyanlända eller bofasta kan leva med ömsesidig misstänksamhet.

Läs mer: Om hvb-planerna och protesterna

Läs ledare: Om våld som gör oss otrygga

Mer läsning

Annons