Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kommer att sakna Mehmet Kaplan

/

Annons

Regeringen Löfven har nu genomgått sin första personpolitiska skandal. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har begärt och fått entledigande från sin statsrådspost efter flera dagars hård kritik från både rödgröna debattörer och ministerkollegor.

Huruvida Kaplan sparkats eller inte får bli en fråga för de politiska memoarerna, men realpolitiskt var hans avgång oundviklig. Hans samröre med turkiska högerextrema och islamister samt ett gammalt jämförande mellan Israel och Nazityskland blev för mycket.

Att den före detta bostadsministern nu lämnat regeringen stärker Miljöpartiet. Det idealistiska och kulturradikala lilla partiet har lyckats svälja såväl försvarssatsningar på nya Jas som en stor, och för gräsrötterna stötande, restriktion av migrationspolitiken.

Vid varje sådant vägskäl har Miljöpartiet visat sina belackare att de sätter helheten före enskilda frågor, makten före politiska principer. De som sagt att Miljöpartiet skulle lämna regeringen om Stefan Löfven petar Kaplan har missat den resa som partiet gjort under sin regeringstid.

Det gröna kabinettet är litet inom samlingsregeringen. Fem miljöpartister i ett hav av sossar skapar speciella förutsättningar för sammanhållning och lojalitet. När kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke öppet gick ut och kritiserade sin kollega var därför loppet i praktiken redan kört.

Men Kaplans petning ger inte ett carte blanche inför framtiden. Miljöpartiet måste nu svara på hur man kunnat blunda för den kritik som riktats mot Kaplan långt innan han tillträdde som statsråd.

Det finns tydliga tecken på att det identitetspolitiska vurmandet har förblindat de gröna från att föra allvarliga moraliska och sakpolitiska diskussioner kring radikal islamism. Kaplans politiska öde är ett tydligt exempel på detta.

Det kommer nu att finnas de som hävdar att Kaplan fallit offer för ett drev som bottnar i strukturell rasism. Det är trams.

Sådana bortförklaringar gör i själva verket vanliga muslimer en stor otjänst. Kaplans återkommande associationer och märkliga uttalanden har kastat en mörk skugga över alla som inte överhuvudtaget vill befatta sig med vare sig islamistiska extremister eller turknationalister. 

Därför är det viktigt att betona att Mehmet Kaplan inte sparkats ur regeringen på grund av vem han är eller på grund av hans tro, utan på grund av vilka han haft samröre med och de åsikter han ursäktat.

Det finns inte plats för politiska extremister i en svensk regering. Mehmet Kaplan kommer inte vara saknad. 

Mer läsning

Annons