Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Norrland kan ingen höra dig skrika

/
  • Är ett jordskalv ute i Bottenviken automatiskt ointressant i Stockholm?

Annons

"Vi valde att ta upp viktigare händelser som rör Stockholm, för här bor det flest människor."

Så svarade en person på TV4 när Christina Brännström ringde och frågade varför TV4:s nyhetssändningar inte uppmärksammat lördagskvällens kraftiga jordskalv i norra Sverige.

Skalvet hade enligt EMSC, som mäter jordbävningars styra, en magnitud på 4,2 och kunde kännas av i stora delar av norra Norrland. Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet säger till Västerbottens Kuriren att det är ett ovanligt stort skalv för att vara i Sverige. Man kan alltså tycka att skalvet, som kändes av i stora delar av norra Sverige, borde ha ett visst nyhetsvärde. Den bedömningen gjorde dock inte TV4. Kanalen gjorde i alla fall bedömningen att det inte var värt att berätta om i sina reguljära sändningar. Anders Oxelström, chef för TV4:s nyheter, skriver på sin blogg att nyheten uppmärksammades på TV4 Play under lördagskvällen när jordskalvet inträffat.

Som journalist är jag förstås medveten om att det på varje redaktion dagligen väljs bort nyheter till förmån för andra. Det görs helt enkelt en värdering av varje händelse där en rad aspekter vägs in. Ibland blir det förstås fel och nyheter som borde ha uppmärksammats förbises. Måhända var det här en sådan miss från TV4:s sida. Det anmärkningsvärda är egentligen inte det, utan att den uppenbara nonchalansen som det uttalande som jag inledde med visar.

Den som bor i Stockholm antas inte ha något som helst intresse av det som händer i norra Sverige, trots att Stockholm till stor del befolkas av människor som flyttat dit från andra håll i landet (inte minst från Norrland). Vi som bor i Norrland förväntas dock med stort intresse ta del av diskussioner om förbifarter och olika förslag om hur Slussen i Stockholm ska ritas om. Jag får inte riktigt ihop den logiken.

När jag sätter mig i tv-soffan för att ta del av någon av de nationella nyhetssändningarna så vill jag veta att jag får veta det som redaktionen har bedömt varit dagens viktigaste nyheter, oavsett de inträffat i Norrbotten, i Skåne eller i Mälardalen. Vill man ha nyheter enkom från sitt eget lokalområde så gör man bäst i att läsa lokaltidningarna och deras sajter.

Uppdatering: Sedan den här texten skrevs har Viveka Hansson, programdirektör för nyheter på TV4, skrivit ett blogginlägg där hon menar att de citat som Christina Brännström skrivit på sin Facebook-sida - och som återges i början av denna artikel - inte är korrekt. Läs Viveka Hansson blogginlägg här.

Mer läsning

Annons