Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I allmänhetens tjänst

/

I lördags kunde tv-tittarna på SVT se en svensk realityshow, följt av ett svenskt humorprogram och därefter en brittisk kriminalserie. Brittiska kriminalserier fanns förstås på ett flertal kanaler, precis som realityshower och humorprogram.

Annons

Skillnaden mellan de första tre programmen och alla de andra är att om du överhuvudtaget har en tv så måste du betala en tv-avgift som innebär att du kan se ... ja, i stort sett samma sak som i övriga kanaler. Men med argumentet att avgiften ger en "oberoende tv och radio" med "spännande, trovärdiga, intressanta, utmanande, smala och breda program"."

En vanlig lördagskväll verkar det många gånger som om det är det breda som fått ta överhanden i Sveriges Televisions tablå. Problemet är att SVT mäter sin framgång i antalet tittare. I stället för att fokusera på god allsidig nyhetsbevakning och samhällsdebatt försöker man vinna tittare genom att producera dokusåpor och livsstilsprogram.

Man får många tittare, absolut, men man förklarar inte varför det ska finnas en särskild licens för program som "Ung och bortskämd" jämfört med "Ensam mamma söker". För en legitim statstelevision måste fokusera på något annat, sådant som de kommersiella kanalerna inte gör.

Tyvärr har allianspartierna varit oense i den här frågan. När public service-utredningen i dag överlämnar sin rapport till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har direktivet varit att SVT:s uppdrag ska vara brett, det vill säga visa samma typ av program som alla andra, även i framtiden.

Moderaterna har tidigare betonat att public service ska stå för kvalitet snarare än kvantitet, medan de övriga partierna inom alliansen försvarat den lättsamma underhållningen och nöjesprogrammens plats i SVT:s tv-tablå. Anders Flanking, numera statssekreterare (C) på Miljödepartementet, satt tidigare i kulturutskottet och förklarade då behovet av ett brett uppdrag med att det var viktigt att så många som möjligt hittade till kanalerna. Till vilket pris som helst uppenbarligen.

SVT borde satsa på intelligenta debattprogram, undersökande journalistik med många vinklar och nyheter på olika språk. Det är att stå till allmänhetens service.

Den stora förändringen som dagens utredning förväntas förslå är att tv-avgiften ska slopas till förmån för en skatt, förmodligen med en liknande konstruktion som begravningsavgiften. Det är i så fall utmärkt eftersom det ger en mer flexibel och teknikneutral syn på public service. Dessutom kan vi då förhoppningsvis kunna se fram emot lägre kostnader till följd av mindre byråkrati då det knappast behövs ett Radiotjänst längre.

Men tänk så bra det vore om innehållet också var värd public service-namnet.

Mer läsning

Annons