Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hylla även skräpromaner för läsning har betydelse

/
  • Läsförståelse. Alla betonar vikten av läsning, men spelar det någon roll vad barn läser?

Svenska PISA-resultat sjunker, och ett av de områden där resultaten faller är läsförståelsen. Det är framförallt pojkarna som står för ökningen av antalet barn och unga som inte läser, och som därmed får allt svårare med läsförståelsen.

Annons

Flera mått visar på denna utveckling. Sedan 1990-talet har exempelvis andelen som aldrig läser och aldrig lånar böcker på biblioteket ökat enligt Skolverket. Det är uppenbart att läsandet i dag har mer konkurrens av nya medier, som ofta är mer fokuserade på bild och ljud.

De flesta instämmer i att det är negativt att barn inte läser. Ökad global konkurrens förutsätter goda skolresultat och en viss grad av bildning, då är läsningen en viktig del. Däremot går åsikterna isär om vilken del av läsningen som är det viktigaste verktyget för unga.

Ett exempel på detta fick vi när Lars Melin, docent i svenska, skrev en artikel på Dagens Nyheters debattsida om skönlitteraturens begränsade värde för svenska skolelever (18/7). Dagens samhälle ställer snarare krav på läsförståelse när det kommer till facklitteratur, akademisk text och manualer, menade han, och skolan borde därför vara inriktad på dessa områden snarare än romanen.

Det finns emellertid flera anledningar till varför läsandet av skönlitteratur fortsätter att ha betydelse, och några av dessa glöms ofta bort i debatten. Skönlitteraturens uppenbara fördel är att den förmedlar andra människors känslor, tankar och insikter, över gränser i både tid och rum. I dagens offentliga samtal präglat av identitetsdebatt, där allt fler inte vill erkänna att mänskligheten ytterst är en, är det särskilt viktigt med ett medium som lär empati och insyn i en annan människas föreställningsvärld.

När det kommer till varför ett visst ämne bör läras ut i skolan, är värdet av att förstå vårt litterära arv mer användbart än vad många tror. Bildning, att ha ett rikt språk och känna till vårt kulturarv är en fördel i politiken, näringslivet och i vårt offentliga samtal. Att ge barn, särskild från marginaliserade grupper, nyckeln till läsning är dels att ge dem ett verktyg i själva läsförståelsen, dels en nyckel till sociala och kulturella koder. Det ska inte underskattas.

I debatten om värdet av skönlitteratur för unga tenderar vi att fokusera på vad vi anser är kvalitetslitteratur, exempelvis litterära klassiker. Det är dessa verk som kultureliten gärna försvarar.

Som liberal finns det dock även ett värde att finna i den mindre väl ansedda litteraturen. Viljan att bli underhållen är ett allmänt mänskligt drag och en stark kraft. Det finns med andra ord ingen anledning att förakta det som i debatten ibland avfärdas som skräplitteratur.

Även den driver unga att öppna sin första bok, som i sin tur kan vara vägen in i alla de fördelar som god läsförståelse för med sig.

Mer läsning

Annons