Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mycket tål LO-medlemmarna?

Annons

I går lämnade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin in en rättelse till Skatteverket, en så kallad självrättelse, där det framgår att hennes make bodde gratis på den LO-delägda semesteranläggningen Riva del Sole. Något som alltså är en skattepliktig förmån, men som LO-ordföranden uppger att hon inte kände till.
Och så kan det ju vara, men det är uppenbarligen en hel del den senaste tiden som Lundby-Wedin inte känt till, och som av det fallet försatt henne i problem av motsvarande omfattning.
I och med självrättelsen hoppas naturligtvis Wanja Lundby-Wedin att turerna runt hennes person ska lugna ner sig igen. Bortsett från att LO har valt att gå på offensiven mot Expressen, som gjort den senaste tidens avslöjanden runt nyttjandet av semesteranläggningen, med anledning av att tidningen gjorde en ordentlig tabbe – för att uttrycka sig milt – när tidningen publicerade en bild på och en intervju med en kvinna man uppgav var Wanja Lundby-Wedin men som visade sig vara en helt annan kvinna.
Men den här berättigade negativa fokuseringen på Expressen kommer inte på något sätt att vara tillräcklig för att Wanja Lundby-Wedin ska kunna tassa vidare som om ingenting hade hänt. Hon har nu drabbats av ännu en skandal, och redan tidigare vacklade det ganska rejält runt hennes person.
Hur mycket tål LO-medlemmarna? Har det fortfarande fullt förtroende för sin ordförande? Har de ens tillräckligt med för troende för henne för att hon ska kunna sitta kvar?
Oavsett vilket har Lundby-Wedin nu ytterligare försvagat sitt förtroende i allmänhetens ögon och så länge hon väljer att sitta kvar som LO-ordförande utgör hon en ordentlig belastning för såväl LO som Socialdemokraterna. Nyligen var hon tänkt som ett vallokomotiv för Socialdemokraterna i nästa års riksdagsval, och som parhäst till Mona Sahlin se till att ge partiet regeringsmakten åter. Nu har hon i stället förvandlats till en kvarnsten runt halsen på Sahlin.
Sahlin som redan tidigare på egen hand gått ner sig till knäna i gyttjan.

Mer läsning

Annons