Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många fler självmål tål partiet?

Annons

Har Mona Sahlin och Socialdemokraterna medierna emot sig?

Det skulle man kunna tro eftersom partiet backat ordentligt i de senaste opinionsundersökningarna och Mona Sahlin personligen har rasat i förtroendeomröstning efter förtroendeomröstning.

Igår presenterade radions Ekoredaktion en genomgång som visar att bilden av Mona Sahlin är betydligt mörkare än vad den var för Moderaterna och Fredrik Reinfeldt när de var i opposition.

Mona Sahlin har visserligen synts mer i medierna än Reinfeldt i motsvarande situation. Men 27 procent av artiklarna var negativa.

Det finns knappast anledning att misstänka att det rör sig om någon medveten mediekampanj. Den första tiden i opposition seglade ju både Mona Sahlin och Socialdemokraterna på opinionsvindarna i en hejdlös fart. Men när partiet väl började formulera någon form av politik och strategi började också motgångarna.

Ofta skyller partiledare och partstrateger dåliga opinionssiffror på att de fått dåligt genomslag i media.

Men det kan vara precis tvärt om.

Det kan helt enkelt vara så att parti och partiledare fått bra genomslag i media och väljarna har snappat vad det handlar om, men de tycker helt enkelt illa om partiets politik. Och detta missnöje avspeglar sig i medias rubriker.

Som vanligt när det handlar om dålig publicitet skickas en stackars partisekreterare fram för att kommentera.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan är noga med att inte framstå som gnällig, men antyder ändå att medierna borde ta sig en funderare över hur de skildrar verkligheten.

Till Ekot säger han: "Jag tror också att när det gäller hur medierna väljer och inte väljer att göra i en demokrati så är det en diskussion som medierna själva måste ta."

Professorn och medieforskaren Kent Asp kommer nog sanningen närmast när han tror att förklaringen inte ligger i att journalisterna motarbetar Socialdemokraterna. I stället ligger felet hos partiet.

"Det är deras egna tillkortakommanden och nästan självmål som är huvudorsak till den här bilden", säger han.

Den analysen borde inte ens de mest partitrogna säga emot.

Frågan är hur många fler självmål partiledaren tål innan hon petas.

För övrigt

Som du ser är mycket nytt på den här webben. Och det kommer säkert att ta en liten stund innan du hittar lika bra på den här sidan, som på våra webbtidningar. För att hitta till de ledare som du också hittar i papperstidningarna följer du bara länkarna i bannern precis nedanför denna ledare.Hör gärna av dig med synpunkter, tips och råd. anders.eklund@ljusnan.se, fredrik.jarl@ht.se, asa.malmstrom@ljusnan.se.

 

Mer läsning

Annons