Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls oklara inbromsning

Det var en välregisserad tillställning när Hudiksvalls styrande politiker, ihop med tjänstemännen, i går presenterade sin budget för det kommande året. Med finanskrisen som en del av den kommunala verkligheten är det helt väntat att det kommer bli kännbart även i Hudiksvall. Därför är det rimligt att ledorden för alliansen och Miljöpartiet är "gasa och bromsa".

Annons

Men vad det egentligen innebär för inbromsningar var det desto svårare att få något svar på. Bromsningen kommer att ske under hela det kommunala landskapet, men listorna på hur nedskärningarna faktiskt kommer att se ut är ännu inte offentliga. Mest konkret hittills är dock att åtminstone 40 varslade tjänster är att vänta inom lärande- och kulturförvaltningen. Inte bara lärare, sägs det. Och så ska man se över lokalerna.

Gasandet? Bland annat ökad bemanning inom äldreomsorgen. Rent allmänt ska det satsas på tillväxt och ett bra företagsklimat.

Det är fina ord. Men fina ord förpliktigar också.

För en tid sedan träffade jag Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt. Världen blev upp och ner när det var Sjöstedt som fick försvara frihandeln efter en fråga från en borgerligt sinnad person om det ändå inte var problemaktiskt med handel mellan länder. Jag påminns om den situationen när oppositionsrådet Daniel Pettersson (V) frågar varför majoriteten, med allianspartierna i spetsen, är så rädda för att låta marknaden själva avgöra var de attraktiva lägena är. Detta apropå Kattvikskajens framtid.

Det kommunala näringslivsbolaget ska prioriteras, och rent allmänt fortsätter man sträva efter en god position på Svenskt Näringslivs rankinglista över företagsamheten i landet. Vad innebär det egentligen? Jo, att en kommun som driver en traditionellt borgerlig politik med låga skatter och hög andel entreprenadverksamhet kommer högt. Det behöver inte betyda att borgerliga kommuner per automatik är bättre på lokal företagsamhet. De kanske bara är mer slipade på retoriken. För företagarna påverkas av kommunpolitikerna attityder. Den typiska socialdemokratiska kommunen Surahammar gjorde ett jättelyft i Svenskt Näringslivs rankning förra året. Skälet förefaller främst vara att kommunledningen har börjat föra en positiv dialog med företagarna på orten.

Så om nu Pettersson har rätt i att man från ledningens håll inte vågar lita på marknaden, så kan man nog också se sig i skyn efter en bra position på Svenskt Näringslivs rankinglista.

Men skatten tänker man inte höja i alla fall. Det var ett tydligt besked. Även om oppositionen misstror det också då de tror att politikerna inte riktigt tar ansvar för verksamheten på det sätt som behövs för att inte behöva höja skatten.

Det är oppositionens roll att vara oppositionell och ifrågasättande, det är det. Men de har också helt rätt i att det är allt för mycket som vi inte får svar på ännu när det gäller Hudiksvalls ekonomi den närmaste tiden. Jag väntar otåligt.

Mer läsning

Annons