Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoten fick ambulanschefen att avgå – vad tar Region Gävleborg för ansvar?

/

Annons

På tisdagen kallade Region Gävleborg till presskonferens om ambulansfrågan.

Ryktena började genast gå om att det skulle röra sig om att regionen backar från det kontroversiella ambulansförslaget.

Så var det inte.

I stället handlar det om att verksamhetschefen för ambulanssjukvården i Gävleborg, Jörgen Tranevik, sagt upp sig. Han har fått flera allvarliga mordhot riktade mot sig och det är dessa hot som är den direkta orsaken till att han väljer att sluta med omedelbar verkan.

Läs mer: Han tar över efter Tranevik som lämnar sitt uppdrag som chef på ambulansen efter mordhot

De flesta känner till bakgrunden.

Regionens tanke var att kunna spara 4,5 miljoner kronor på att införa jour och lägga ut fler aktiva arbetstimmar på personalen.

För ambulanspersonalen betydde det i klartext att de i stället för betald arbetstid på natten får jourersättning. De ska vara på jobbet och sova där, men bara få betalt om något händer. Från chefshåll konstaterade man att nattutryckningarna är för få för att motivera att man betalar 170 kronor i timmen för att anställda ska "ligga och sova".

Det är lätt att förstå personalens upprördhet.

Resultatet av ledningens arroganta agerande blev katastrofalt för regionen.

Protesterna har varit massiva och mängder av anställda har sagt upp sig. Totalt rör det sig om 23 personer och bara i Sandviken och Hofors ska 18 anställda ha lämnat in sina uppsägningar, det motsvarar nästan halva personalstyrkan.

Vi är många som riktat skarp kritik mot regionen för detta.

Läs mer: Bergkvist: Vettiga villkor för ambulanspersonalen handlar om patientsäkerhet

Läs mer: Lilian Sjölund: Vi har inte råd med den här regionledningen

Det är som det ska. Dåliga förslag ska få mothugg, så är det och det måste cheferna tåla.

Men ingen förtjänar att debatten spårar ur och övergår i personangrepp. Eller ännu värre, som i Jörgen Traneviks fall, att det slutar med mordhot.

Den som hatar och hotar försöker rasera vårt demokratiska system genom att sätta yttrandefriheten ur spel. Med tillräckligt många hot kan den som har en åsikt tystas.

Det är fullständigt oacceptabelt att någon ska känna sig tvungen att sluta på grund av hot mot sin person. Hot mot representanter för det demokratiska systemet – som såväl journalister som politiker och tjänstemän som utför det politikerna har beslutat – är tyvärr inget ovanligt.

Polis och rättsväsende måste ta anmälningar på största allvar. Den som hotar får inte komma undan.

Region Gävleborg måste också fundera över sitt ansvar eftersom man bidragit till den alltför överhettade debatten.

Förhoppningsvis tas hoten på allra största allvar från polisens sida.

Läs mer: Sjölund om dödshoten: Måtte polisen spåra upp er!

Det gäller också att Region Gävleborg tar sitt ansvar för den uppkomna situationen. För nog hade det gått att undvika en överhettad debatt genom att använda sig av ett lyssnande ledarskap i stället för ett auktoritärt?

Och den politiska ledningen då – S, V, Mp och C – som duckar och låter tjänstemännen ta hela smällen?

Politikerna har ett personalansvar.

Bristerna i regionledningens förmåga att handskas med verksamheten gör att personal flyr och att patientsäkerheten inte kan garanteras. I det här fallet har också detta gått ut över en människa som känner sig tvungen att lämna sitt uppdrag på grund av en störtflod av hot och hat.

Under tisdagseftermiddagens presskonferens sa divisionschefen Helena Björkman att regionen nu måste fundera på hur de arbetar framöver. "Vi måste förbättra vår interna dialog".

Det var dagens understatement.

Simon Nilsson, i dag chef för länets akutmottagningar, går in som tf verksamhetschef för ambulansen. Han säger att han står bakom jourbeslutet men att han nu ska ta kontakt med alla stationer och åka runt att prata med personalen.

Det är så dags nu.

Mer läsning

Annons