Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tar med ena handen...

/
  • Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade höstbudgeten på måndagsmorgonen.

En traditionell och till stora delar känd rödgrön budget som sågas av oppositionen som idélös.

Annons

Är det något som känns som en favorit i repris så är det regeringars budgetpresentationer. Oavsett politisk färg. Och oppositionens reaktioner på densamma.

Det lättköpta journalistiska greppet går ut på att snabbt hitta vinnare och förlorare. För hur det nu är så står vi oss själva närmast.

De senaste tio åren av svensk politik har handlat om den egna plånboken, även om röster på senare tid höjts med önskan om en ideologisk färdriktning. Politiken måste skapa framtidstro i landets alla delar och för detta är naturligtvis de ekonomiska styrinstrumenten helt avgörande.

Jobb, skola och klimat är finansministerns viktigaste pelare som hon stöttar upp sin höstbudget på. Det sistnämnda en självklar eftergift till regeringens gröna inslag.

Uppgifterna varierade på måndagen om det var 80 procent eller 60 procent som skulle utses till förlorare. Den disponibla inkomsten blir lägre för de flesta då skatter och avgifter höjs och jobbskatteavdrag trappas ned. Ibland tar Magdalena Andersson (S) med ena handen och ger med den andra: Lägre pensionärsskatt men höjda omsorgsavgifter. Men reformerna är "finansierade krona för krona", ett mantra vi känner igen från en annan finansminister.

Att finansministern sätter fokus på rekryteringsgapet är dock lovvärt. Det vill säga att sökbara jobb ökar men arbetslösheten inte sjunker. En ekvation som inte går ihop och bara kan förklaras med att antingen har arbetskraften inte de kvalifikationer som krävs eller så medger inte bostadsmarknad och infrastruktur flytt, alternativt pendling.

Därför satsar regeringen på utbildning i form av utökad komvux, yrkeshögskolor, högskolor och folkhögskolor. Ett lärarlyft ska ge höjd status på yrket och därmed också ökad kunskapsnivå.

Och, enligt egen utsago, nu kommer den största satsningen på bostadsbyggande på 20 år. Kommunerna bygga hyresrätter så det blir cirkulation på bostadsmarknaden. Morötter och piskor, enklare regler och fram med byggbar mark, är budskapet. Vägar och järnvägar ska också få sitt.

Som sagt, en traditionell vänsterbudget där skatter höjs för att finansiera en utökad offentlig sektor och där en stor tilltro sätts till att exportindustrin möter en god global tillväxt. Budgeten kommer att gå igenom i riksdagen, det vet vi. Men ger den oss en likvärdig skola, tak över huvudet åt alla studenter, ungdomar och nyanlända och Europas lägsta arbetslöshet?

Kommer 80 000 att gå över de broar Magdalena Andersson nu bygger genom sina reformer? Själv är hon naturligtvis övertygad av sin egen brometafor om att verkningslösa åtgärder ska avslutas (läs fas 3, etableringslotsar, sänkt arbetsgivaravgift) – andra ska komma till i form av snabbspår, traineeutbildningar etcetera.

Om inte, blir det nog svårt för den enskilde att svälja skatte- och avgiftshöjningarna. Längre än så sträcker sig inte solidariteten med samhällsbygget.

Mer läsning

Annons