Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höger-vänster eller helt överens?

Annons

Många tycker det blivit alldeles för mycket inrikespolitik, nästan rent av kommunpolitik i EU-valrörelsen.

Kanske ett tecken på att det råder en stor enighet mellan de allra flesta partierna när det gäller EU.

Även om en del ledarskribenter och politiker försöker slå på stora trumman om att det är ett val mellan höger och vänster så visar det sig att i de allra flesta frågor så röstar det konservativa och socialistiska blocket lika i EU-parlamentet.

Somliga hävdar att så är fallet i 70 procent av alla frågor, andra i långt över 90 procent.

Hur som helst är de två stora blocken i EU överens i så stor utsträckning att det är i det närmaste falsk varudeklaration att måla upp rött mot blått, höger mot vänster.

Det är möjligen ett sätt att försöka förebereda och tända väljarna inför vårt nationella val nästa år.

På fredagens DN debatt skriver den gamle socialdemokratiske utbildningsministern Carl Tham att Moderaterna och socialdemokratin är den verkliga EU-alliansen.

Han menar att dessa partier gjort sitt yttersta för att förhindra att EU-frågor politiseras och diskuteras i de allmänna valen.

Och han beklagar detta. Han tycker att de stora partiernas EU-samregerande måste upphöra.

Enligt Tham är alltså EU-valet så långt från höger-vänsterval som man kan komma.

Man kan hålla med honom om att EU-frågorna måste diskuteras mer. Inte i de allmänna valen utan i samband med EU-valen.

Samtidigt kan man konstatera att det finns inget självändamål med att driva konfrontationspolitik för sin egen skull. Kan man enas om klimatpolitik, ekonomisk politik, brottbekämpning och mycket annat så är det väl bara bra.

I grunden är inte höger-vänstermotsättningarna så där avgrundsdjupa i inrikespolitiken heller om man bortser från yttersta högern och yttersta vänstern.

Det betyder inte att det inte spelar någon roll om jag röstar eller hur jag röstar.

Eftersom EU påverkar oss och våra liv ute i kommunerna och eftersom EU är nödvändigt för att hitta gemensamma lösningar och garantera fred och utveckling, så är det också viktigt hur du röstar.

Visst är partvalet viktigt, om du väljer ett parti som vill backa in i EU, eller rent av köra ut ur EU, eller om du röstar på ett parti som gillar EU.

Men samtidigt är det viktigt att kolla vad de olika personerna på listorna står för. Personvalet är viktigt och kan göra skillnad.

Mer läsning

Annons