Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp med att få tiden att räcka till

Tid är en bristvara för många. Eller så kanske orken tryter?
Allt fler tog chansen att köpa hushållsnära tjänster under 2008. Rut-avdraget har slagit igenom på riktigt.

Annons

Statistiska centralbyrån (SCB) har räknat fram hur stor skattereduktionen för avdraget blev för 2008.

Och nästan 92 000 personer använde det under året – dubbelt så många som under 2007.

Fler använde sig av avdraget – och dessutom för mer pengar. 440 miljoner kronor landade summan på för skattereduktionen 2008.

Siffrorna visar att det var rätt att låta hushållen dra av halva summan, både för att lägga in ett nytt golv och om man vill ha hjälp att städa det. Eller för den delen om man vill ha hjälp i trädgården eller med barnpassning.

Det är inte bara stressade småbarnsföräldrar i storstäderna som använder sig av hushållsnära tjänster. Pensionärer som behöver hjälp men som inte har rätt till hemtjänst är en annan stor kund i systemet.

Att staten subventionerar både snickare, städbolag och barnpassning till hushållen är helt rätt. Det ger nya jobb, speciellt i sektorn för hushållsnära tjänster, där det inte funnits förut. I Hälsingland har det inneburit flertalet nya jobb.

Möjligen har tjänsterna delvis utförts tidigare - men då med svart arbetskraft.

Regeringens beslut att subventionera tjänster som hjälper hushållen för att tiden ska räcka till har inneburit fler arbeten och framförallt fler vita arbeten - istället för svarta.

Det är bra. Hoppas det inte får ett slut efter nästa val. Men då måste väljarna rösta fram en borgerlig regering - en gång till.

Mer läsning

Annons