Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt rå och smutsig presidentkampanj i USA bådar inte gott för Sverige 2018

Från USA kommer nu flera opinionsmätningar där republikanen Donald Trump snabbt knappat in på det som för ett par veckor sedan upplevdes av många som ett ointagligt försprång för demokraternas Hillary Clinton.

Annons

Clinton på kampanjresa.

Det är därför värt att påminna att det kommer vara långa och plågsamma veckor fram till 8:e november att följa. Plågsamma eftersom den amerikanska presidentvalskampanjen är ett OS i smutskastning, vulgaritet och tokigheter.

Det kommer med all säkerhet att svänga flera gånger fram till valdagen och det går inte att utesluta att Donald Trump vinner valet.

För en svensk publik är det lätt att underskatta det hat och misstro som under decennier blivit djupt rotad hos många när det gäller Hillary Clinton. En del kritik är legitim, men det ständiga upprepandet av ”Crocked Hillary”, ”Killary” med flera tillmälen rotar sig också i medvetandet och syns allt oftare även i svensk social mediedebatt.

Dessutom eldar etablissemangshatare, antiimperialister och högerextremister på med bilden att ”Hillary means war”. Alltså att det är Hillary Clinton som kommer att leda världen i krig, inte att frågan om krig eller fred avgörs i Kremls eller Beijings agerande gentemot sina grannländer.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Trumpanhängare

Dag efter dag, timme efter timme hamras det här budskapet in. Och grogrunden är god efter att det kampanjats mot en Clinton sedan 70-talet.

Donald Trump å sin sida håller sig inte till ett budskap utan byter beroende på vem han pratar med. Vid ett möte med den mexikanska presidenten var det idel leenden. Snacket om att Donaldvallen vid USA:s sydgräns skulle betalas av Mexico totalsågades av presidenten, men trots det hävdade Trump efteråt att betalningen inte tagits upp. I ett tal sade Trump att det var ”100%" klart att Mexico skulle betala för muren.

Problemet för Trump är att han till och med sägs emot av en av hans främsta supportrar, förre New York-borgmästaren Rudolph W. Giuliani som konstaterar att Mexico visst sade nej.

Donald Trump

Bakom de två kandidaterna som tävlar i rekordartad impopularitet växer nu stödet för alternativen. Även om varken libertarianen Gary Johnson eller de grönas Jill Stein har chans att bli presidenter kan deras röster ställa till det för både Trump och Clinton på valdagen.

Det mest sorgliga med den amerikanska presidentkampanjen är att nivån på det offentliga samtalet har havererat, där Donald Trumps hatfrämjande trashtalk under ett års tid har satt djupa spår.

Det mest sorgliga med den amerikanska presidentkampanjen är att nivån på det offentliga samtalet har havererat, där Donald Trumps hatfrämjande trashtalk under ett års tid har satt djupa spår.

Sviterna av valet 2016 för det intellektuella politiska samtalet kommer vi att få leva med länge till, oavsett utgång. Det är också en varning för svensk debatt inför valet 2018.

Läs mer: Demokratin missbrukas när lögnen får fäste

Mer läsning

Annons