Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helsingforsstrålningen kom från garage och källare i myndighetens egen byggnad

/


UPPDATERAT:

Finländska Strålsäkerhetscentralen Stuk har nu hittat orsaken till de högsta uppmätta värdena på 30 år av Cesium-137. Mätningen gjordes på myndighetens tak, nu visar sig källan till radioaktiviteten komma från källaren och garaget i den fastighet STUK verkar i rapporterar YLE och Hufvudstadsbladet.

Annons

Där STUK håller till i Helsingfors har också ett företag som har hand om radioaktivt småavfall i sin verksamhet. Myndigheten kommer nu fortsätta utföra mätningar i närområdet. Doserna är dock långt under de värden som är skadliga för människor.

Därmed har mysteriet fått sin lösning, och det var det mest odramatiska man kunde tänka sig. Uppenbart borde det finnas en lite lätt rodnad hos halsen på dels det företag som ställt med läckaget men även hos den finländska myndigheten. Samtidigt får man konstatera att STUK har agerat exemplariskt genom att berätta omgående vad man vet och vad man inte vet. Förtroende för myndigheters kommunikation är viktiga i ett krisläge.

Nedan följer orginalpubliceringen från 7:e mars:

Luften i Helsingfors innehåller just nu sina högsta värden av cesium-137 på 30 år. Inte sedan Tjernobylolyckan har Strålsäkerhetscentralen Stuk uppmätt sådan värden rapporterar Hufvudstadsbladet om.

Mätvärdet 4000 mikrobecquerel per kubikmeter luft kan inte bero på Tjernobyl och till HBL.fi säger myndigheten att man ännu inte kan förklara resultatet men att det kan vara en indikation att något har hänt. Samtidigt tror man enligt YLE att det inte rör sig om cesium från en kärnkraftsreaktor.

Resultatet uppges vara 1000-faldigt jämfört med normalvärden och är 10 gånger högre än vad Helsingfors uppmätte efter Fukushimakatastrofen. Däremot är halterna bara en miljontedel jämfört med att människor skulle behöva skydda sig mot strålningen säger direktör Tarja K. Ikäheimonen vid STUK till HBL. När mätningen i Finland gjordes var vindarna östliga och sydöstliga.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har inte fått in några uppgifter om förhöjda värden i Sverige när ledarsidan tar kontakt med pressavdelningen vid 16:45-tiden, men tittar nu närmare på fallet.

Händelsen inträffar också i årsminnestider. 11 mars är det fem år sedan Fukushima-katastrofen och 26:e april har det gått 30 år sedan Tjernobyl.

LÄS MER: 5 år efter Fukushima - "Allting började skaka och sen stod vi begravda i böcker"

När Tjernobylolyckan inträffade 1986 upptäcktes den först som ett larm vid Forsmark i Sverige där man uppmätt värden långt över gränsvärdena. Först senare medgav sovjetiska myndigheter haveriet i reaktorn.

Erfarenheterna från tidigare katastrofer visar på vikten av både snabb och korrekt information, vilket finländska och svenska myndigheter nu försöker få fram.

UPPDATERAT: Vid 18:30-tiden kan Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten återigen konstatera att inte finns några förhöjda svenska mätvärden uppmätta och att man varit i kontakt med sina finländska kollegor där man har fått samma information som finländska medier har gått ut med.

LÄS MER: Bön för Tjernobyl

Mer läsning

Annons