Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre miljoner till Sandarne

/

Idrottsrörelsens betydelse för barns och ungdomars hälsa har grovt underskattats i decennier.

Annons

Det är jag den första att skriva under på. Och vad den kan göra på integrationsområdet har vi otaliga exempel på. Även om det ofta är ett otacksamt arbete ur de ideellt arbetandes perspektiv. Och även om det ofta handlar om enstaka, föredömliga framgångssagor – läs Zlatan.

Att kritisera skattefinansierade samarbeten med Unicef gör man förmodligen inte ostraffat. Det är onekligen som att svära i kyrkan. Men här kommer ändå några svordomar. Eller kanske tankar regionfullmäktigeledamöterna bör ha i huvudet.

Ni kommer inte att betraktas som onda människor om ni säger nej till att stödja elitklubben Brynäs med 12 miljoner kronor. Men säger ni ja, kommer ni att dra på er Hälsinglands idrottsrörelses samlade vrede. Var så säkra.

Dessutom kan det bli dyrt för de enskilda kommunerna när Bollnäs GIF, Sandarne, Kilafors eller Ljusdals idrottsföreningar kräver kompensation. Det var nämligen vad som hände i Gävle för drygt ett år sedan (de mindre klubbarnas tystnad kostade 2,3 miljoner kronor).

Eller ska regionen pytsa ut ytterligare några miljoner så de lokala eldsjälarna håller sig på mattan? Att få en istid i Gavlerinken, eller två, kan rimligen inte räknas som tillräckliga plåster på såren. Det torde i alla fall inte ha någon större effekt på vare utbildningsnivå eller hälsotillstånd bland Hälsinglands ungdomar.

Inte förstod GGIK, Gefle IF, Strömsbro IF med flera varför det skulle strös miljoner på miljonföretaget Brynäs, för ett integrations- och hälsoarbete ute i stadsdelarna, som de själva ägnat all sin kraft och energi på i åratal. På ideell basis oftast.

I Hälsingland pågår stormiga debatter om bandyhallsbyggen. På vissa platser har man äntligen fått till den där konstgräsplanen. I andra kommuner har beslutsgången gått i stå. Men överallt vimlar det av hårt arbetande idrottsledare, föräldrar och aktiva. Det de oftast har gemensamt är att det saknas pengar. För vissa handlar det om att elitsatsningen är hotad. För andra om att fotbollsskorna inte räcker till hela laget.

Att inte göra en gräv-där-du-står-inventering bland de som vet och kan, utan i stället köpa ett koncept som utarbetats av en klubb som har mångårig erfarenhet av att linda socialdemokratiska kommunalråd runt lillfingret, är att underskatta en väl förankrad folkrörelse.

Om pengarna bränner i fickan på region Gävleborg finns det ett antal idrottsföreningar att stödja i Hälsingland. Lägg upp lokala planer med idrotten och skolan om hur insatserna gör mest nytta i Söderhamn, i Ljusne, i Bollnäs, i Kilafors.

Brynäs IF:s hockeyspelare kommer knappast att ha tid att läsa läxor eller kicka boll i Hälsingland. De har en livsviktig hockeysäsong framför sig.

Läs även:

Hälsingeföreningar förvånade över regionens miljonstöd till Brynäs IF

Region Gävleborg vill ge mångmiljon stöd till Brynäs IF:s ungdomssatsning - sponsring med skattepengar hävdar oppositionen

Mer läsning

Annons