Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej Brynäs! Vi behöver prata om dina, mina och våra pengar

/

Hej Brynäs!
Hörde att klubbdirektören Johan Stark var på finbesök i kommunstyrelsen i Gävle i veckan. Vi behöver efter det prata lite om det här med dina, mina och våra pengar samt lite om hur politik fungerar. Som det uppfattades av vissa i rummet så beklagade sig klubbdirektören över att Brynäs blivit av med 12 miljoner kronor för att vissa medier och vissa politiker varit jobbiga.

Annons

Läs mer: Regionen tar time out när det gäller miljonerna till Brynäs

Syftningen handlar förstås om de pengar som Brynäs ville att Region Gävleborg skulle gå in i projektet "En Bra Start" med, någonting som den här ledarsidan på goda grunder kallat ett dolt elitstöd. Efter att även Arbetarbladet granskat projektet så sade en majoritet i region Gävleborg att det inte var aktuellt (tills vidare) att gå in i "En Bra Start". Detta är helt normalt i en politisk process. Det kommer ett förslag, förslaget granskas och diskuteras. Beslut tas. I det här fallet. Inga pengar. Inte nu i alla fall.

Läs mer: Brynäs ska få 12 miljoner i dolt elitstöd av Region Gävleborg

Det betyder inte att Brynäs har blivit av med 12 miljoner kronor. Det är pengar som klubben aldrig har haft och således är det inget man kan bli av med. Det är dessutom "våra pengar", gemensam skatteuppbörd från Hälsingland och Gästrikland.

Innan en politisk beredning och beslut finns det ingenting man kan bli av med. Det är fundamenta i hur politik fungerar. Det är också grundläggande att det måste finns stöd för ett förslag, så även om det, rent hypotetiskt, är som så att ett stort parti lovar att det här ska vi driva så är det inget löfte att pengarna finns på kontot snart. Och om det har förespeglats, så ta det med den som inte kunde leverera. Skjut inte budbärare eller de som säger stopp.

Läs mer: Här är frågorna politikerna bör ställa om pengarna till Brynäs

Samtidigt står Gävleborg inför en tuff utmaning i flyktingkrisen med integration och mottagande. Region Gävleborgs ekonomi är god och de tolv miljonerna kan verkligen komma till användning i integrationsprojekt i både Hälsingland och Gästrikland. Så här får Region Gävleborgs politiska ledning ett förslag: Gå ut med att det finns pengar att söka, som är riktade till idrottsföreningar och kulturföreningar, för aktiviteter som förbättrar språkinlärning, kunskap om svenska samhället och ett rikare fritidsliv för ungdomar. Det kan handla om bandyskolor, läsgrupper, friluftsverksamheter och teater.

Avtal i dessa projekt skulle innebära mätbara åtaganden med krav på redovisning och uppföljning för att betala ut pengarna. Alltså något som skiljer sig från det luddiga kontrakt som sågats av utredande advokatfirma när det gäller "En Bra Start". Det här är pengar som ska kunna sökas av alla på samma villkor, inklusive Brynäs. Det vore en bra start för någonting bra.

Läs mer: Hellre miljoner till Sandarne

Mer läsning

Annons