Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatets förbannade mördare slog till i Turkiet, svenskar mitt i terrordådet

/

I skrivande stund talar rapporterna om över 30 döda i ett attentat mot ett kulturcentrum i Suruc i sydöstra Turkiet. Hatets förbannade mördare har återigen släckt unga liv. Att slå direkt mot hjälparbetare som försöker hjälpa kurdiska Kobane att resa sig efter striderna mot IS (även benämnt som ISIS och ISIL) är precis så fegt som vi har vant oss med att dödens hantlangare agerar.

Annons

– Dödsantalet i Suruc har stigt till 31 döda och 37 skadade efter bombexplosion. Ambulans sirenerna hörs överallt, twittrar Evin Cetin från Suruc.

Socialdemokraten och juristen Evin Cetin, uppvuxen i Bollnäs, är just nu tillsammans med Peshraw Azizi från Dalkurd i Borlänge på plats nere med en hjälpsändning som bland annat samlat ihop över 175 000 kr och lämnat över ett ton mjölkersättning till barnen i Kobane. När explosionen skedde befann de sig i Suruc.

– Bombexplosion i Suruc, döda kroppar vid kulturcenters park. Vi är avbryter tillfälligt allt arbete & är i säkerhet, twittrar Evin Cetin.

– Igår var vi inne i Kulturhuset i Suruc. På kvällen firade vi Rojavas självstyre. Idag måste vi hålla oss bort från stan pågrund av terrorister, twittrar Peshraw Azizi.

– Bombexplosioner i Suruc var strategiskt planerat. Explosionen mot kulturcenter var att slå mot all bistånds och volontärs arbete för Kobane, twittrar Evin Cetin.

De tre svenskar som varit nere med hjälpsändningen uppges alla vara välbehållna. Attacken riktas mot en stad som har omkring 20 000 syriska flyktingar och riktar sig mot de som försöker hjälpa. Suruc ligger bara en mil från Kobane som belägrades av IS fram till att kurdiska styrkor tillsammans med den Fria syriska armén och luftunderstöd från USA kunde häva belägringen. Suruc var inte dagens enda attack, även om det inte finns några uppgifter om skadade från den andra sprängningen.

– ISIS har utfört explosioner i både Suruc & vid gränsen in till Kobane. Omvärlden måste med alla medel stoppa ISIS och länder som stöttar dem, twittrar Evin Cetin.

Terrordådet visar att det inte finns en fredlig lösning i sikte förrän IS har besegrats. För det krävs att alla krafter i världssamfundet drar åt samma håll, och att de länder som spelar under täcket med IS upphör med det. Om världen inte får stopp på IS kan spridningseffekterna bli något vi alla får bära i årtionden, kanske längre än så. Och konsekvenserna är oöverblickbara.

För svensk del behöver utökade insatser till utsatta minoriteter, som den kurdiska, nu komma i fråga. Det gäller både den planerade militära utbildningsinsatsen och humanitär hjälp.

Mer läsning

Annons