Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handgranatattacken: Statens våldsmonopol ska upprätthållas

/

Staten har våldsmonopol av en anledning. Det handlar om lag och ordning, och medborgarnas trygghet. Och det monopolet ska upprätthållas. Händelsen i Tumba när en polisstation eldhärjades och en handgranat kastades mot en polisbuss är den allvarligaste händelsen och den värsta utmaningen gentemot svensk poliskår sedan Malexandermorden.

Annons

En handgranat kastad mot människor har avsikten att döda och oskadliggöra. En handgranat kastad mot polismän är en attack mot demokratin och statens våldsmonopol.

Förundersökning om mordförsök har inletts. Situationen kunde ha varit långt värre, polisbussen som var måltavla hade skalskydd och de fyra poliserna klarade sig oskadda, tack och lov.

Det är bara att hoppas att polisutredning blir snabb och effektiv i att få fast förövarna. Det finns all anledning för både rikspolischef och inrikesminister att följa utveckling noga.

En skärpt lagstiftning mot handgranater, som idag klassas som explosiva produkter och inte som vapen, behöver genomföras ytterst skyndsamt.

Mer läsning

Annons