Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade det gjort ont för sossarna att gå på mötet?

/

Annons

Hur mår sjukvården inom Region Gävleborg egentligen? Inte bra alls, är slutsatsen man kan dra av en vinter och vår där krisrapporterna avlöst varandra och där man väntar sig ett minus på 150 miljoner kronor vid årets slut. Men när oppositionen bjöd in majoriteten till samtal för att gemensamt hitta lösningar blev det nobben.

Resor till San Fransisco, medarbetardagar och nätverksdagen "Gört" på högskolan är bara några av de evenemang som haft mångmiljonprislappar. Sett till vilken budget regionen har totalt sett kan det förstås sägas vara småpengar.

Men för regionens ledning har det varit svårt att förklara, även om man surt slagit ifrån sig. Regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg, S, har kallat det för "småaktigt att bara prata pengar" och har påpekat att regionen inte bara har sjukvård som uppdrag utan även ska jobba med regional utveckling.

Självklart ska regionen det, men det precis som vårdverksamheten får sparbeting, måste även utgifterna för den typen av evenemang granskas.

De senaste månaderna har personalsituationen inom regionen varit högaktuell.

Ambulanshärvan är välkänd vid det här laget. Regionens tanke var att kunna spara 4,5 miljoner kronor på att införa jour och lägga ut fler aktiva arbetstimmar på ambulanspersonalen. För dessa betydde det att istället för betald arbetstid på natten istället jourersättning. Som så ofta förr vad gäller regionen har det framför allt varit ledningens arrogans som upprört. Personalen har känt sig överkörd och ignorerad.

Agerandet fick i det här fallet långtgående konsekvenser. Protesterna har varit massiva och mängder av anställda har sagt upp sig. Hur det kommer att fungera med ambulansen nu när vi går in i de semestertyngda veckorna av sommaren är oklart. Många har uttryckt farhågor för patientsäkerheten. Det gäller inte bara ambulansen, läget är ansträngt på de flesta avdelningar vad gäller personal.

Region Gävleborg är inte en attraktiv arbetsgivare och det är ett stort problem. Vettig lön och vettiga villkor är förstås viktiga beståndsdelar för att en arbetsgivare ska bli attraktiv. Men dit hör också att skapa en bra arbetsmiljö, med en ledning som lyssnar istället för att vara auktoritär.

Men personalproblemen är stora och prislappen för hyrpersonal alldeles för hög, vilket är en stor del av de ekonomiska problem som regionen nu har.

På grund av ökade kostnader beräknas nu 2016 leda till ett underskott på upp emot 150 miljoner kronor. Räknat i tjänster motsvarar det en till två tjänster på respektive enhet.

Det som fått kostnaderna att skena under senare tid är framför allt inhyrd personal vilket nu gör att sjukvården i Region Gävleborg har det sämsta ekonomiska läget sedan 2007.

Man kan alltså sammanfatta det som att sjukvården krisar och att ekonomin är usel.

Några enkla lösningar finns inte, men att vara passiv är inte ett alternativ.

Det var också bakgrunden till att Samverkan Gävleborg (Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet) häromdagen gick ut med en inbjudan till den sittande majoriteten med en utsträckt hand om att sätta sig ner och prata hur Region Gävleborg ska kunna få en nystart.

Samverkan vill hitta bred politisk samsyn inom tre områden: ekonomin, sjukvårdens utmaningar med personal samt arbetslösheten i länet.

Men inbjudan till samtal fick snabbt nobben.

"Jag är förvånad över att Patrik Stenvard går ut på det här sättet. Vad är han ute efter?", konstaterar regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg, S, som också säger att dessa frågor istället bör diskuteras i regionstyrelsen.

Sanningen är väl snarare att majoriteten, med S i spetsen, som vanligt har svårt att acceptera när någon annan sätter dagordningen.

Självklart behövs det mer inte mindre samarbete, inte minst över blockgränserna. Det gäller kommuner såväl som regionen.

Region Gävleborg står inför krisartade åtgärder på grund av blödande ekonomi och missnöjd personal. Då bådar det inte gott att majoriteten ens kan släppa på prestigen för att gå på ett möte.

Mer läsning

Annons