Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundare till Stop Fake kritisk till SVT:s beslut att sända Ukrainadokumentär

1:a maj planerar SVT att sända den kontroversiella franska dokumentären;

Annons

Bataljon Azov vid Mariupol 2014. Ett omstritt förband vars frivilliga i många fall har en bakgrund i högerextremismen men som också spelade en avgörande roll för utvecklingen i kriget i östra Ukraina.

Filmaren Paul Moreira driver tesen att högerextrema grupper, med amerikansk uppbackning, låg bakom Majdanupproret. Men det är en film som beskrivs av Stop Fake som konspiratorisk, med en rad felaktigheter.

Läs mer: I skuggan av MH17-rapporten, Ukrainas svåra väg framåt

Stop Fake är ett initiativ som kommer från Mohyla school of journalism i Kiev och totalt har man avslöjat 500 falska historier från den ryska propagandan. Journalisten Yehven Fedchenko, medgrundare till Stop Fake, föreläste nyligen på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm och i samband med det träffade ledarsidan Fedchenko.

– Jag skulle vara ganska försiktig med att beskriva det som en dokumentär eftersom dokumentärer ska grunda sig på fakta. För mig verkar det oklokt av public service TV att sända den.

I Stop Fakes genomgång av filmen konstateras flera rena faktafel; som att Azov-bataljonen var aktiv vid Majdan (när den inte bildad), påståendet om att ryska språket förbjöds (vilket aldrig skedde), Högra sektorn tillskrivs ett blockadförsök av Krim trots att det var den förföljda folkgruppen Krimtatarerna som inledde blockaden och den riggade folkomröstningen på Krim beskrivs utan kontexten av den ryska invasionen som planerats långt tidigare.

Fackföreningshuset i Odessa 2014, en brandman släcker resterna bränder. På den här platsen dog ett 40-tal pro-ryska aktivister i en brand efter sammandrabbningar med pro-ukrainska aktivister.

Läs mer: Medan vintern är på väg har vi glömt Ukraina

När det gäller händelserna i Odessa som ledde till att ett 40-tal pro-ryska aktivister dog i branden i fackföreningshuset är dokumentären enögd utan att ge kontexten om att våldet utlöstes efter en attack mot den pro-ukrainska sidan där fem sköts ihjäl. Inte heller nämns lokala Odessa-initiativ som fördömt brandtragedin och bistått båda sidor med medicinsk och juridisk hjälp.

Dessutom överdrivs högerextremisternas roll vid Maidan liksom att USA:s påstådda inblandning inte styrks, vilket är själva grunden för den konspirativa berättelsen.– I sin storytelling följer Moreira Kremls narrativ och det är därför som vi inte kan kalla det för en dokumentär, den är väldigt propagandistisk och den är inte baserad på fakta, säger Yehven Fedchenko.

Läs mer: Bellingcat - Här är de som sköt ned MH17

Förutom Stop Fake så har bland annat 18 franska journalister som rapporterat från Ukraina protesterat mot hur dokumentären hanterar fakta.

Men till Sveriges Radios kulturnyheter försvarar SVT sändningsbeslutet .

– Jag tycker att den här filmen både skapar ett nytt sammanhang och begripliggör den konflikt som pågått i Ukraina, säger Axel Arnö, projektledare Dokument Utifrån som anser att kritiken handlar mer om åsikter än om fakta.– Jag ser ingen anledning att inte visa filmen.

Att visa filmen utan att korrigera felaktigheterna eller att kontextualisera innehållet visar på brister i SVT:s publicistiska omdöme. Och det är tyvärr inte första gången SVT Dokumentär hamnat i blåsväder för att visa dokumentärer med ett "udda narrativ".

Pro-europeiska aktivister firar in det nya året 2014. Minst 100 000 människor samlades på Maidantorget för att sjunga nationalsången. Protesterna som fört människor samman är att man vill se att landet fullföljer närmandet till EU. Senare kommer president Janukovitj att fly, Ryssland invadera och annektera Krim och kriget i östra delarna av landet bryter ut.

Krigsförbrytartribunalen i Haag kritiserade SVT 2011 för att visa den norska dokumentären "Staden som offrades” som handlade om Srebrenicamassakern under Bosnienkriget 1995 då 7000 människor dödades.

Dokumentären drev tesen att fler kunde ha räddats om de lagt ned vapnen tidigare, trots att domstolen kommit fram till att det finns tydlig bevisning för att massmordet planerades i förväg. Axel Arnö försvarade den gången publiceringsbeslutet på ungefär samma sätt - ”sammanhang”:

"SVT:s bevakning av konflikter och stora politiska frågor måste alltid ses i ett större och längre perspektiv. Det händer ofta att en enskild film upplevs som kontroversiell.”

Gömmer man sig bakom det stora spelar felaktiga detaljer i det lilla, en enskild dokumentär, ingen större roll.

Läs mer: Risken för krig på Balkan växer

Fem år senare är SVT på väg att göra om samma misstag, men den här gången i en konflikt som är het och där det pågår ett intensivt informationskrig från Ryssland, både om händelserna i Ukraina men även gentemot Sverige.

Samtidigt saknar SVT till exempel fast stationering av en korrespondent i Ukraina medan systerkanalen lagt ned sin verksamhet på ryska.

Public Service prioriteringar är som Vår Herres vägar, outgrundliga.

Februari 2014.  Ukrainska nationalsången sjungs från barrikaderna på Maidan. Protesterna är då inne på sin tredje månad.

Intresserad av Säkerhetspolitik & propaganda? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons