Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grossister är inga blåbär

/

Bärplockarlägren är bortstädade. Bulgarernas hemresor betalda. Och blåbären och lingonen ska förhoppningsvis ge oss det vitamintillskott vi så väl behöver nu när mörkret lägger sig över landet som en blöt filt.

Annons

För första gången pågår en konstruktiv efterdebatt om hur vi ska undvika det kaos och mänsklig misär som uppstod i framför allt Upplands och Hälsinglands skogar.

Eller åtminstone borde det göra det, efter Swedwatch skarpa kritik, riktad främst mot bärgrossister.

Om inte samma scenario, eller ännu värre, ska utspela sig sommaren 2013, måste samtliga inblandade sluta skjuta skulden på varann och i stället försöka ta gemensamma initiativ.

Det gäller kommunpolitiker, markägare, rikspolitiker, fackförbund, uppköpare och inte minst grossister.

Så länge det finns bär i skogen, fattiga människor i Europa och en marknad för frysta bär och sylt, så kommer problematiken att finnas kvar.

Hittills är det just ansvarsfrågan som varit problemet. Varje sensommar har markägare stått med nedskräpade skogar, enskilda kommuner med stora renhållningskostnader och uppskrämda bybor har blivit bestulna.

I somras urartade det bland annat i Mehedeby i Uppland och Svabensverk i Hälsingland. Söderhamnsskogarna har haft problemet i flera år.

De bulgariska bärplockarna vittnade om hur de bussats av oseriösa nätverk, med löfte om rika bärskogar och ännu rikare plånböcker efter några dagsverken. Väl i skogen uteblev bärsommaren och där satt de med sina små barn, utan sanitetsmöjligheter och inga möjligheter att laga varm mat. Sovandes under presenningar i det blöta blåbärsriset.

Vissa av dem började till och med gå längs E 4:an för att ta sig till Stockholm och få hjälp av hemambassaden. Det utspelades scener som ingen av oss var vana vid och många frivilliga kom med mat, kläder och pengar. Andra gav sig på bärplockarna med slagträn vid Tönnebro...

Nu har alltså organisationen Swedwatch uppmärksammat sommarens tragik och hävdar att grossisterna måste ta ett mycket större socialt ansvar för bärplockarnas arbetssituation.

Olle Svenssons Partiaffärs VD, Martin Engström säger till Radio Uppland att han inte tycker att de har något ansvar men att det kanske vore lämpligt att se över rutinerna efter denna turbulenta säsong. Olle Svenssons partiaffär köper största delen av sina bär från så kallade friplockare och har en vinstmarginal på åtta procent vilket är betydligt högre än många andra i livsmedelsbranschen.

Nu har, tack och lov, slutleden reagerat. Såväl Ikea, som Ica och Coop kommer att ställa krav på bärbranschen att de kontrollerar plockarnas arbetsförhållanden bättre. Alla tre efterlyser ett striktare regelverk och Coop lovar att branschinitiativ kommer att tas under hösten.

Väl värt att hoppas på. Likväl som vi inte vill köpa modekläder som sytts av 10-åriga flickor i Bangladesh som jobbar under slavliknande förhållanden, likväl vill vi inte äta pannkakssylt, som någon bulgar plockat ihop för 10 kronor i timmen.

Det vet Ica, Coop och Ikea som vårdar sina varumärken. Branschen kanske kan lyckas där myndigheterna hittills misslyckats.

Mer läsning

Annons