Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God idé att rösta via sms?

Annons

Moderaterna har kommit på ett sätt att höja deltagandet i valet till Europaparlamentet. Lösningen är att låta svenskarna få rösta genom att antingen skicka ett sms eller göra sitt val på nätet.
Förslaget är inte dåligt, men tyvärr lär det inte höja valdeltagandet i någon väsentlig del. Anledningen till att så få väljer att rösta handlar med om ett ointresse och uppfattningen att det här är ett val som inte spelar så stor roll. Det låga valdeltagandet är alltså inte ett resultat av att det skulle vara svårt att rösta, eller att vallokalerna skulle vara otillgängliga.
Om så skulle vara fallet skulle även valdeltagandet i de allmänna valen vara i princip lika dåligt.
Men strunta i huruvida det leder till ett ökat valdeltagande i Europaparlamentsvalet eller ej. Utvecklingen går framåt i samhället, och borde även kunna omfatta sättet som vi avlägger våra röster på i de olika politiska val som vi har att ta ställning till.
Ta deklarationerna som exempel, som för övrigt snart måste vara inlämnad. För bara några år sedan var vi tvungna att släpa oss till skattekontoren för att lämna in våra blanketter. I dag kan de allra flesta sköta sin deklaration genom att antingen bara skicka ett sms, om det inte finns några ändringar att göra, eller genom att på nätet korrigera uppgifter och göra sina avdrag.
Smidigt, lätt och effektivt!
Samma sak borde självklart kunna gälla när vi ska förrätta val. Det viktiga i ett sådant sammanhang är bara att man kan garantera valhemligheten. Att man kan säkerställa att det är rätt person som röstar och att det förblir en hemlighet på vilket parti och vilken person som man har lagt sin röst.
Dessutom öppnar ett sådant förfarande för bättre personvalsinslag i valprocessen och kommer även att påskynda själva sammanräkningen av de avgivna rösterna.

Mer läsning

Annons