Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte Fikru Maru, Löfven

/

Statsminister Stefan Löfven (S) är för andra gången på ett halvår i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, den här gången handlar det om FN:s tredje internationella konferens om utvecklingsfinansiering. Med i regeringsplanet åkte biståndsminister Isabella Lövin (MP) och biträdande finansminister Per Bolund.

Annons

Samtidigt sitter hudiksvallsläkaren Fikru Maru sedan ca 800 dagar häktad under omständigheter som minst sagt kan beskrivas som pressande. Det kan jämföras med journalisterna Martin Schibbye och Persson som efter starka insatser från Sverige, EU och stor pressuppmärksamhet frisläpptes efter 438 dagar.

Hjärtläkaren Fikru Marus brott handlar om att han ville hjälpa sitt gamla hemland efter 40 år genom att bygga upp ett hjärtsjukhus och fastnat i en härva, tillsammans med ett 60-tal andra, som riktar sig mot landets tidigare tullminister. Som en bricka i det inrikespolitiska spelet har Maru sedan dess varit fängslad. Efter svensk påtryckning kom en rättegång igång till sist i februari, men domstolen lämnade över ärendet till parlamentet för att få hjälp att tolka lagstiftningen.

När det nu hålls en FN-konferens om att finansiera biståndet borde det vara en självklarhet att ta några minuter med de etiopiska värdarna och klargöra att Sverige inte accepterar att svenska biståndsarbetare fängslas i 800 dagar för att de försöker hjälpa människor. Med tre ministrar på plats finns goda möjligheter att skicka mycket starka signaler. Lövin, Bolund och Löfven, ni glömmer väl inte Fikru Maru från Hudiksvall?

Mer läsning

Annons