Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från humanitär stormakt till ängslig lilleputtnation


Regeringens nya signalpolitiska statsråd uttrycker sig förvånansvärt frankt:

Annons

Öresundsbron ska stängas för att stoppa flyktingströmmen.

Skynket har fallit, slut på inlindandet och pang på rödbetan: Sätter ni upp taggtråd eller beväpnad militär vid gränsen ska inte vi vara sämre. Vi skär av artären till övriga Europa. Så får vi se hur skoj övriga EU tycker det är. Danmark till exempel.

Eller för att uttrycka sig som EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) – flyktingkatastrofen ska outsourcas till Turkiet.

Nog måste EU-förhandlarna ifrågasättas, om dylik signalpolitik är det enda som biter. Försiktigt uttryckt.

Öresundsbron ska inte längre leda flyktingströmmar över mörka vatten.

Så från och med den 21 december ska det gå att kräva id-kontroller på tåg, buss eller färjor till Sverige. Det ska också finnas möjlighet att stänga Öresundsbron. Det här föreslår regeringen i en lagrådsremiss som snabbehandlades på fredagen.

Id-kontrollerna har haft en avskräckande effekt men inte tillräckligt. "Inflödet" och "volymerna" måste ner till hanterbara nivåer.

Nu behöver inte Sverige bara andrum utan också rådrum.

Sirenen som skickas fram är infrastrukturminister Anna Johansson (S), en minister man knappt visste fanns. Men de andra som fått klä skott för de senaste veckornas massiva kritik kanske inte orkar längre.

De behöver andrum och rådrum.

Läs mer: Hyckleriet i riksdagen, gränslöst

Varje dag genomförs omkring 75 000 resor mellan Danmark och Sverige i tåg, bil och andra motorfordon. Omkring 15 000 pendlar till jobbet varje dag via Bron.

Så förutom att Amnesty och andra människorättsorganisationer larmar och gör sig till om hur asylrätten sätts ur spel (visserligen för döva öron), så kan Öresundsregionen hålla sig för skratt. Skulle en stängning av bron genomföras går en miljard kronor upp i rök i förlorad export, förlorad arbetsförtjänst etcetera. Varje dag.

Samtidigt i en annan del av Sverige står kommunalråd av olika kulörer och frågar om de måste begå lagbrott för att slå upp modulbyggen som flyktingboenden, eftersom bostadsministern inte snabbar på regelförenklingarna. De har alltså utökat sitt mottagande. på begäran av regeringen, men får inte klartecken till bostadsbyggande.

Och de där människorna som vandrar i tusentals, som varken har andrum eller rådrum, och nu har reducerats till "inflöden" och "volymer" – vart ska de egentligen ta vägen?

Så fort det gick att gå från humanitär stormakt till ängslig lilleputtnation. I de politiska korridorerna vill säga.

I kommunerna, i mottagandet, hos migrationsverket och vid gränsen jobbar alla på som vanligt. De har ju med människor att göra.

Mer läsning

Annons