Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtid på återremiss

/

I kväll gäller det. Eller är det att ha för ödesmättad tilltro till Bollnäs politiska församlings förmåga att fatta avgörande beslut för kommunens framtid?
Förmodligen.

Annons

Förhandstipset är att framtiden ska återremitteras i denna kommun som gjort politisk konst av bordläggandet och återremitterandet. Om man ska tro kritikerna. Och de som börjar tappa sugen och blivit uppgivna.

Det kan tyckas ofarligt. Det kan kallas kverulerande. Det finns väl ingen anledning att hasta igenom förslag som går att utreda lite till?

Men i förlängningen är det förödande. Dels för det politiska klimatet, dels för vilka alternativ som återstår när man missnöjt kan konstatera att de man trodde skulle förändra, sviker.

Det talas om låsta positioner i Bollnäs.

Att hela fullmäktige vill ha en blomstrande kommun med så låg arbetslöshet som möjligt, välutbildade ungdomar med tillgång till ett rikt liv är väl att betrakta som en självklarhet.

Lika självklart är att det finns ideologiska skillnader i hur kommunen ska hitta framgångsreceptet. Vem som ska betala helt enkelt.

I förra veckan arrangerades en debatt där det lokala näringslivet bjudit in politikerna. De lokala företagarna oroas av företagsklimatet i Bollnäs.

Enligt Svenskt Näringslivs kommunranking har Bollnäs halkat ner till 228:e plats, av 290 kommuner. Det är till och med elva placeringar sämre än 2010. När Jan Wåger, ordförande för Företagarna i Bollnäs efterfrågade en ny anda och lite framtidstro fick han det arroganta svaret: Det är tråkigt att inte företagarna verkar ha någon framtidstro. I kommunledningen har vi i alla fall framtidstro.

Folkpartisten Peter Nordebo kostade på sig att vifta bort Jan Wågers, och därmed hela Bollnäs näringslivs farhågor och åsikter. Det får anses vara en märklig inställning från ett borgerligt parti.

Att vänsterns hållning är att allt som byggs och utvecklas i kommunen, ska finansieras via skattsedeln, förvånar ingen. Det är hederlig vänsterpolitik och till viss del en känd socialdemokratisk hållning. Det brukar kännas tryggt om kommunen betalar för då kan kommunledningen styra över utvecklingen.

Men att ett borgerligt parti så fatalt avfärdar näringslivet är förvånande: Utan ett blomstrande näringsliv blir arbetstillfällen färre, köpkraften mindre hos kommuninvånarna och därmed mindre kapital i omlopp. Och ännu värre för Nordebo och de andra i kommunledningen, mindre skatteintäkter att spendera på kommunala angelägenheter. Enkel matematik.

Visserligen är det en spretig majoritet i Bollnäs men det borde finnas ideologiska gränser för vad man kan enas om. För att undvika att kastas ut kylan.

Ikväll gäller det alltså, bandyarena och SJ-området. Och vindkraftsutbyggnaden.

Ska det bli en bandyhall på Sävstaås som ingen verkar vilja ha? Ska det bli en utveckling av SJ-området enligt en plan som ingen ännu sett, än mindre tror på? Ska det bli nej till vindkraftsutbyggnad?

Vi får se. Palatsrevolution är nog inte att vänta. Återremiss låter troligare.

Mer läsning

Annons