Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret lönestrulade 15 miljoner kronor, flera tusen anställda drabbade

/
  • Bild hämtad från Officersförbundets Facebooksida:
  • ÖB Micael Bydén har att återställa förtroendet snabbt för försvarsmakten efter löneskandalen.

Samtidigt som regeringen presenterade Annika Nordgren Christensen som utredare för att säkra försvarets personalförsörjning i framtiden så skakas Försvarsmakten av ännu ett stort fel i lönesystemet Prio. Över 5600 anställda har fått felaktiga semesterlöner för sommarmånaderna uppger Officersförbundet. Försvarsmakten bekräftar felet för ledarsidan och att det sammanlagda beloppet handlar om 15 miljoner kronor.

Annons

Läs också: STARKA REAKTIONER EFTER FÖRSVARETS LÖNESKANDAL

I flera fall ska kvittning ha skett automatiskt medan andra har fått brev hem där man ska godkänna kvittning. Officersförbundet är djupt kritiska och menar att den automatiska kvittning som Försvarsmakten genomfört för de mindre beloppen är en otillåten kvittning enligt kvittningslagen.

Ledarsidan sökte chefen för HR Centrum Lena Sköld, men det blir till sist överste Anders Callert, chef för Genomförandeavdelningen inom Produktionsledningen vid Högkvarteret, som får kommentera det inträffade. Och beskedet blir sent på fredagseftermiddagen - helt om:

– Vi har beslutat att återbetala de pengar som automatiskt dragits eftersom det var fel att det drogs. Vi kommer inte att begära att pengarna som återbetalas, för belopp upp till 500 kr per anställd , ska betalas in till oss igen.

De 4200 försvarsanställda som fått mer än 500 kr för mycket har också fått ett kravbrev på återbetalning med hot om att ärendet kan hamna hos Kammarkollegiet.

Brevet som väckt stor ilska beskrivs som chockartat och förolämpande från flera som fått det. Reaktionerna i sociala medier har varit starka:

"Arbetsgivaren inte kan bete sig hur som helst."

"Öppnade nyligen brevet och där fanns endast valen, hela beloppet eller delbetala 3 månader.".

"Jag har aldrig varit med om en arbetsgivare som strulat så mycket med löner som Försvarsmakten."

"Avsätt alla på lönekontoret! Jävlar pajaser! Fy fan säger jag! När försvaret var skyldig mig 30 000 kr så tog det 2 år att få pengarna!"

"En av de stora anledningarna att jag inte kommer jobba mer för Försvarsmakten heter PRIO!"

Officersförbundet menar också att brevet strider mot de principer som Försvarsmakten och facket är överens om. Bland annat att "felaktig löneutbetalning ska återbetalas om den inte mottagits och förbrukats i god tro". De allra flesta av de drabbade har tagit emot pengarna i just god tro. En försvarsanställd har svårt att veta exakt vilket belopp som man får i lön eftersom betalningarna kan variera kraftigt från månad till månad, beroende bland annat på antal övningsdygn.

– Eftersom våra pengar behövs för att stärka försvarsförmågan så har vi gått ut med informationsbrevet "Angående återbetalning av felaktigt utbetalt tillägg". Varje berörd person har att välja att svara på om man accepterar återbetalning över 500 kr eller inte. Eftersom brevet innehåller formalia så kan det upplevas som formellt och myndighetsmässigt och det är jag den förste att beklaga, säger överste Anders Callert.

Och för att göra historien ännu rörigare så har Försvarsmakten i vissa fall inte eller lyckats med intentionerna i brevet. Flera personer ska ha fått löneavdrag på tusentals kronor, något som gjorts utan tidigare information.

Ett stort antal tvister väntas komma som en följd av löneutbetalningsskandalen. Flera officersföreningar ute på förband har också kallat till möten för att ge stöd i den fortsatta processen.

Det är inte första gången Prio ställer till det. Senaste dagarna har ledarsidan fått ta del av olika historier om hur till exempel anställda i utlandstjänst drabbats genom åren. En person fick tio öre i lön en månad och en officer var nära att pantsätta sitt hus för att kunna låna ut pengar till soldater som inte fått ut sina löner när de var på utlandsuppdrag.

Anders Callert vid Högkvarteret avstår att kommentera "eventuellt tidigare fel och brister" då han inte är insatt i dessa. Däremot kommenterar han det aktuella felet:

– Vi har uppdaterat Prio efter felet och gjort testkörningar så att just det här inte ska behöva uppstå igen.

Hos många försvarsanställda finns i dag en märkbar irritation och ilska över hur Prio fungerar. Och som en brevskrivare konstaterar, vill man behålla personalen så är rätt lön på rätt månad en hygienfaktor. Om Försvarsmakten inte kan få till ett tryggt lönesystem med lönespecifikationer som "inte kräver expertis i kryptografi" som Officersförbundet uttrycker det på Facebook så spelar det egentligen ingen större roll vad Annika Nordgren Christensens personalförsörjningsutredning kommer fram till.

Här har nya ÖB Micael Bydén ett första blixtuppdrag. Snabbt. Förtroendet för Försvarsmakten behöver återställas hos de drabbade. Återbetalning är ett bra första steg. Sen får samma sak bara inte hända igen. Först då finns den grundläggande förutsättningen att klara framtidens personalbehov

Först att rapportera om löneproblemen var Lokalix.

Läs mer om Säkerhetspolitik & Försvarspolitik från Patrik Oksanen:

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Historiskt Ja till Nato på Centerstämman

Gärna ett Natobeslut, men först ett rejält försvar

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Peter Hultqvist, här är julklappslistan till försvaret!

Här är utmaningarna för flygaren från Gnarp som blir ÖB

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Så kan försvarsbudgeten finansieras

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig

Mer läsning

Annons