Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första regiontåget rullar nu från perrongen men vart går Hälsinglands resa?

/

It´s a done deal. Även om det återstår ännu en tid innan de första kartskisserna ska komma från utredarna Barbro Holmberg och Kent Johanssson så är det klart att de fyra nordligaste länen bildar en region, troligen redan 2019. Regiongränserna kommer att vara en kompromiss mellan sjukvårdens behov och naturliga arbetsmarknadsregioner. Mer det förstnämnda än det sistnämnda i Norra Sverige.

Annons

Läs mer: Skynda, annars går framtidståget

Så kan både formella och informella budskap sammanfattas från de konferenser jag varit på i veckan som Västerbotten på Grand Hotêl, SKL:s Internationella Dag och Regionforum för Socialdemokraterna i Skogslänen. Det innebär att ett tidigare motsträvigt Jämtland nu är med.

Att det är en ”done deal” innebär att Norra Sverige nu går vidare i processen. Medan andra fortfarande pratar karta i vem-tar-vem-leken är det nu andra frågor som dominerar samtalen i norr.

Den viktigaste samtalsfrågan, som också visar drivkraften för Jämtlands ledande landstingspolitiker att acceptera regionbildningen, är om den nya regionen kan få smörjmedel och slippa gamla ekonomiska försyndelser.

Om staten skulle skjuta till en miljard för att rensa skulder så skulle processen bli smidigare. Att ha med sig miljardryggsäcken in i framtiden ökar pressen i samarbetets olika delar.

Läs mer: Nej Hälsingland, Sundsvall är inget val i regionernas fia med knuff

Nu börjar även diskussionerna om hur den nya regionen ska styras och fungera. En självklar sammanslagning blir att två Brysselkontor blir ett för att bara nämna ett exempel.

Här betonar särskilt kommunföreträdare att de måste vara en del i samtalen. Frågorna som också omfattar lokalt utvecklingsansvar är för viktiga och mycket större än att låta sjukvårdspolitikerna sköta det själva. Balansen och decentralisering blir andra viktiga frågor.

För civilminister Ardalan Shekarabi (S) är Norra Sverige en första delseger. Större och svårare strider väntar, men ministern har fått ett momentum i frågan.

De nya regionerna kommer att skuggas av staten. En kommunal eller regional företrädare ska inte behöva fundera på vem på i staten man ska ringa.

Det innebär att fyra landshövdingar ska bli en. Fyra länsstyrelser ska bli en. De stora statliga myndigheterna kommer också med tiden att få uppdraget att omorganisera sina regioner så att de överensstämmer med de nya regionerna. Polisen har redan ”rätt” utformning i Norra Sverige, men både Arbetsförmedling och Försäkringskassa kommer att få rita om.

Runt hörnet väntar nästa stora diskussion som också kommer att påverka de nya regionerna. Vem ska göra vad i Sverige. Små och pressade kommuner har svårt att klara alla uppdrag. Ska Sverige ha ”asymmetriska” kommuner där man har olika uppdrag beroende på storlek, kommer de nya regionerna inte bara att ta över fler uppgifter från staten utan även från kommunerna. Vem sköter uppdrag som livsmedelstillsynen eller räddningstjänst bäst?

Sverige står inför sin största förvaltningsmässiga omvandling sedan 1600-talet, det är inte den sexigaste och mest rubrikskapande frågan men betydligt viktigare än många andra. Och som Shekarabi från scenen uttryckte det, om inte flyktingkrisen dominerat så hade nog höstens stora debattfråga varit välfärdsutmaningarna på lokal och regional.

För Gävleborgs del fortsätter vem-tar-vem-leken, får hela länet ihop det med Uppsala som man vill eller är andra krafter längre söderut i rörelse som gör att Hälsingland hamnar på sidan om och tvingas välja mellan Örebro och Umeå som universitetssjukhus?

Läs mer: Tänk om kartritarna delar länet

Få alla våra ledare i vår nya app. Ladda ner den här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons