Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhandlingarna om TTIP har inte havererat det är bara en tysk bluff

Tyska SPD försöker tysta kritiker i partiet inför sin kongress i september.

Annons

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel (SPD) fick frihandelsvänner över hela europa att sätta kaffet i vrångstrupen under söndagen.

I ett uttalande menade han att förhandlingarna mellan EU och USA om frihandelsavtalet TTIP hade havererat. Anledningen var att man ännu inte hade kunnat enas om ett enda avsnitt i avtalet. Han passade samtidigt på att lyfta fram det nyligen framförhandlade frihandelsavtalet mellan EU och Kanada, CETA som var mer rättvist för båda parter.

Sigmar Gabriel och Angela Merkel.

I sak har däremot Sigmar Gabriel fel, eller i vart fall ännu inte rätt. Ifall förhandlingarna mellan EU och USA vore att betrakta som över, då skulle Angela Merkel eller den europeiska förhandlingsdelegationen själv vilja meddela beslutet. Dessutom gjorde man flera viktiga framsteg under den senaste förhandlingsomgången 14 juli.

Uttalandet bör därför ses i ljuset av att de tyska socialdemokraterna SPD ska hålla kongress i september. Inför kongressen måste den tyska arbetarrörelsen hantera skitjobbiga frihandelsdemonstranter bland partiets gräsrötter. För den tyska regeringen, där SPD ingår i ett samarbete med Angela Merkels kristdemokrater innebär det att inte bara TTIP står på spel utan också det färdigförhandlade avtalet CETA. Antag därför att Gabriels uttalande är ett försök att säkra upp CETA inför kongressen och skjuta ödet för TTIP på framtiden.

Om det slutligen blir ett frihandelsavtal mellan EU och USA lämnas bäst osagt. En insikt som det med säkerhet finns inom den tyska regeringen. Protester finns inte enbart inom den tyska arbetarrörelsen. Frankrikes president har tidigare varnat för att man inte är redo att signera ett avtal som missgynnar det franska jordbruket. En annan stor ekonomi i Europa, Storbritannien påverkar också avtalets hållbarhet. Om landet följer folkomröstningens vilja och lämnar EU då har USA och frihandelsförhandlingarna förlorat en viktig påskyndare. Även i USA finns det hinder som talar emot färdigställandet av ett frihandelsavtal. Ifall president Obama inte hinner avsluta frihandelsförhandlingarna innan det stundande presidentvalet då hänger det amerikanska engagemanget löst.

Ifall Donald Trump väljs till president är det troligt att han skulle riva upp hela förhandlingen och kräva en omstart, alternativt lämna förhandlingsbordet. Att riva upp avtal som Obama ingår – och själv ta fram nya och bättre avtal är i vart fall en av Trumps hjärtefrågor i presidentvalet tillsammans med uppmärksammad islamofobi och sexism som vi är så van av att följa i nyhetsrapporteringen.

Mycket kan alltså hända men än är inte frågan avgjord.

Mer läsning

Annons