Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärde försöket att få Skatteverket att lägga korten på bordet

/

För fjärde gången uppmanas nu Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson att lägga korten på bordet om underlaget för att lägga ned skattekontoren på elva orter som Hudiksvall, Lycksele, och Ludvika.

Annons

Att en generaldirektör uppmanas att mer än en gång förklara sig och redovisa underlag för beslut är ovanligt. Att det sker fyra gånger måste betraktas som exceptionellt. Det är ledamoten i Skatteverkets insynsråd Per Åsling (C) som begär ett extra sammanträde för att få ta del av beslutsunderlagen.

– Jag är inte nöjd med bristen på underlag. Vi är många som vill se underlaget och det räknar jag med att man kan lägga fram snarast möjligt, säger Per Åsling i ett pressmeddelande.

Nio av kontoren är pausade i väntan på en utredning om statliga jobb medan nedläggningen ska genomföras av kontoren i Mora och Åmål. Per Åsling är till vardags riksdagsledamot för Jämtland och ordförande i riksdagens Skatteutskottet. Åsling begärde vid insynsrådet den 6:e maj, samt vid de två tillfällen generaldirektören Ingemar Hansson varit kallad till Skatteutskottet i frågan, att få ta del av beslutsunderlaget.

Eftersom underlaget om hur besluten rimmar med decentraliseringsuppdraget inte har lämnats vid tidigare uppmaningar vill nu Åsling ha ett extrainsatt sammanträde snarast. Kravet på skyndsamhet sker med tanke på nedläggningen inom kort av Mora och Åmål.

– Den information vi fått ta del av så här långt håller inte. Jag kan inte se hur man uppnår decentralisering genom att centralisera till större orter och det är en anständighetsfråga att förklara det, säger Åsling.

Insynsråd är inte en formell styrelse för myndigheterna, utan har till syfte att utöva just insyn och att ge råd utifrån regeringens uppdrag och allmänhetens intresse.

– Skattebetalarna bör ha rätt att få insyn ur myndigheterna arbetar, tar sina beslut och fullfölja de uppdrag regeringen ger dem, säger Per Åsling

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson är också kallad en tredje gång till Skatteutskottet i höst för i en offentlig hearing redovisa för utskottet hur Skatteverket arbetar med att decentralisera verksamheten. Skatteutskottet har kallat samtliga myndighetschefer som ligger under utskottet.

Mer läsning

Annons