Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest vartannat år ger inte fler barnmorskor

/

Med risk för att låta som värsta partydödaren:

Annons

Är en fest för sex miljoner kronor vad regionen behöver just nu?

Jag vet inte vad regiondirektören eller regionledningen haft för sig på semestern, men någon liten uppdatering av det dagsaktuella tillståndet på länets sjukvårdsinrättningar kanske hade varit på sin plats.

Med ett ansvar för över 7 000 anställda och 280 000 presumtiva patienter går det inte att helt somna till i hängmattan.

Det kan rimligen inte vara så att en av sommarens mest uppseendeväckande nyheter har gått dem förbi; den om paret från Söderhamn som slussades fram och tillbaka på E4:an, värre än hur ett dräktigt kreatur skulle behandlas, för att ingen förlossningsavdelning hade plats eller tid att hjälpa kvinnan. Hon vars vatten gått, hon som hade två minuter mellan värkarna och dessutom väntade tvillingar.

En skräckläsning som förmodligen framkallade sammandragningar hos varje kvinna som någonsin varit gravid. Och otrygghet hos dem som går i familjebildartankar.

När så verksamhetschefen svarar att hon "inte fått några indikationer på att det skulle vara osäkert att föda barn i Gävleborg" så är det nära till hands att börja undra om allvarliga lässvårigheter föreligger.

De gigantiska festförberedelserna i miljonklassen som regiondirektören Svante Lönnbark nu ägnar sig åt visar en nästan oförlåtlig brist: Total avsaknad av kontakt med kärnverksamheterna. Och uppenbarligen omgiven av ett entourage av ja-sägare där ingen vågar ifrågasätta de "briljanta" idéer som poppar upp. Åskådligt beskrivet i en insändare av Jarl Karén (GD 10/8) under rubriken "Region Gävleborg liknar Grekland".

Ett sexmiljoners party för personalen vartannat år, känns mer som en förolämpning. Framför allt mot barnmorskor som sliter ihjäl sig, om de inte säger upp sig medan tid är. Och för vårdtagare och skattebetalare som är i sin fulla rätt att förvänta sig en säker och trygg vård för pengarna. Sex miljoner ger väl i runda slängar tolv barnmorskor, om det är på förlossningen personalbehovet är störst.

En fest vartannat år ger inte spetskompetens till kliniker och avdelningar. Det gör en anständig lön, en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter.

Och frågan är varför de aldrig lär sig. När dåvarande landstingsfullmäktigeordförande 2013 ville ställa till med ett hejdundrandes kalas i dagarna tre för att landstinget fyllde 150 år, men fick ställa in efter allmänhetens hårda dom, var det "vargflockens fel". Det vill säga medias.

Och hur ska personalen uppfatta de lockande tonerna från partypinglorna?

Ni får inte fler kollegor, fler vårdplatser, bättre scheman eller en brantare lönetrappa. Men ni kan väl bli lite glada och tacksamma för underhållning och god mat vartannat år? Underförstått, så ni håller er på mattan de andra 729 dagarna...

Är det några som borde bjudas på party varje lördag är det sjukhuspersonalen. Men det är svårt att komma i feststämning om inte det där vardagliga fungerar. Och inte smakar vinet så gott heller om värden (det vill säga skattebetalarna) tycker att pengarna kunde ha använts till... tja... fler vårdplatser?

Mer läsning

Annons