Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre äldreboende är oroande för valfriheten

/


32 000 platser på äldreboenden har försvunnit i Sverige det här årtusendet. I
Hälsingland har antalet boenden minskat med nästan en tredjedel.

Annons

Detta sker trots att de äldre blir fler. Bakom siffrorna ligger kommunens ambitioner om att äldre ska vårdas så länge som möjligt i hemmet. Men här uppstår konflikter där äldre och deras anhöriga får strida om en plats, och dessutom är det stor skillnad på var man bor i landet, eller Hälsingland för den delen.

I Ljusdal bor 18 procent av de över 80 år på äldreboende (eller permanent särskilt boende), tätt följt av Hudiksvall med 17 procent. En granskning som Sveriges Television har gjort visar att av Sveriges 290 kommuner kommer Ljusdal på elfte plats medan Hudiksvall på sjuttonde plats. Det kan jämföras med Ovanåker på 272:a plats där bara 8 procent av de över 80 år bor på äldreboende.

Läs även: Jämställdhet viktig för äldreomsorg (nyhet)

Att olika kommuner enligt subsidaritetsprincipen gör olika prioriteringar av sin verksamhet är helt naturligt. Självklart är det inget problem så längre den äldre både vill och kan bo hemma och klarar sig själv. Fler friska äldre som kan leva ett aktivt liv är något vi kommer att fortsätta se i utvecklingen och det är en kraft att ta till vara på i samhället.

Problemet uppstår när behoven finns men valfriheten försvinner. Individen blir maktlös och frågan blir istället en fråga om kamp för att få boende och inte en fråga om livskvalitet på ålderns höst. Samtidigt spår många att vårdbehovet, i takt med fler blir gamla, kommer att öka det kommande decenniet.

Läs även: Invandring ska rädda Hälsinglands äldreomsorg (ledare)

Med demografiska och ekonomiska utmaningar är det här är en uppgift som heter duga för kommunerna. Situationen kan också leda att vi börjar få en rörlighet bland aktiva pensionärer som väljer boendeort efter kvalitet och möjligheter i äldreomsorgen för sina levnadsår efter pensionen. Då kan en konkurrenssituation föda fram morgondagens kreativa och kvalitativa lösningar.

Läser du ofta ledare i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons