Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evelyn Schreiber på plats i USA: Clinton visar var skåpet ska stå

Tjugo minuter. Det var så länge som Hillary Clinton och Donald Trump klarade av att hålla diskussionen civiliserad.

Annons

Nattens debatt mellan Donald Trump och Hillary Clinton slutade 0-1, enligt Mittmedias Evelyn Schreiber.

Det var som någon av NBC:s reportrar konstaterade i röran som uppstod efteråt: Låt oss inte ens försöka låtsas som att det var något normalt över den här debatten. Den var precis så bisarr som vi hade kunnat förvänta oss.

Igår möttes till sist Hillary Clinton och Donald Trump ansikte mot ansikte, i den första av fyra livesända debatter inför det kommande valet i november.

Inne på Hofstra University i New York kolliderade två stora egon i en pågående strid om verklighetsbeskrivningar: Clintons positiva och hoppfulla fokus som genomsyrat hela hennes kampanj ­– och så Trumps domedagsprofetia, om ett USA som faller hejdlöst mot botten.

Att det bakom den elaka mobbaren på skolgården finns en seriös statsman.

Donald Trump hade ett huvudsakligt uppdrag: Att visa att han klarar av jobbet som USA:s president. Det kan låta enkelt och banalt ­– han har trots allt ritat om den politiska kartan och sprängt alla tänkbara gränser. Men trots att de senaste opinionsmätningarna visar att det är oerhört jämt mellan Clinton och Trump anser en majoritet av de amerikanska väljarna fortfarande att han inte är kvalificerad för jobbet.

Att han kan identifiera problem och lova enkla lösningar står vid det här laget klart, men nu måste han visa att han också kan leda landet ­– att det bakom den elaka mobbaren på skolgården finns en seriös statsman.

Hillary Clinton å sin sida, brottas med det motsatta problemet. Majoriteten av väljarna anser att hon är mer än väl kvalificerad för att leda USA. Men det betyder inte nödvändigtvis att de skulle rösta på henne. Nej,hennes problem handlar om förtroende.

Så hur klarade de sig?

De första tjugo minuterna var det faktiskt en ovanligt vältalig och artig Trump som höll i taktpinnen för debatten. Och även om hans politiska okunnighet ofta är slående, inte minst när han rör sig runt utrikespolitiska frågor, och hans sätt att tala i superlativ påminner om en sjuåring som skryter om sitt sommarlov inför de avundsjuka kompisarna ­– så framförde han ändå några, om än vaga, politiska idéer.

Men sedan tog det stopp. För ungefär trettio minuter in i debatten klev Hillary Clinton in och visade var skåpet skulle stå.

Väl förberedd, med fakta och trettio år av politisk kunnighet sköt hon ned Trumps argument, ett efter ett. Och Trump hanterade det med samma ödmjukhet som Trump brukar hantera jobbiga situationer – i affekt och med personangrepp.

Den sista timmen av debatten var det Clinton som briljerade och Trump som konstant försökte att avbryta henne.

När Clinton påpekade att Trump inte betalat federal skatt fnös han och svarade: ”Det gör mig smart”. När frågan om vapen snuddades vid, lät Trump antyda att det var illegala migranter som sprang runt och sköt oskyldiga amerikaner.

Det ska sägas: Hillary Clinton har långt ifrån svar på alla viktiga frågor som krävs av någon som kandiderar till president. När det kommer till frihandel vacklar hon oroväckande. Även om hon igår bekräftade problemen med diskriminering mot afroamerikaner så gör hon det inte med tillräcklig övertygelse för att vinna över det afroamerikanska communityt. Hon har agerat omdömeslöst och riskerat rikets säkerhet mer än en gång.

Debatten bekräftar det som har konstaterats många gånger: Att det är ett val mellan två illa omtyckta kandidater.

Men bortom personfrågan finns det en kandidat som har visat att hon har den politiska kompetensen att leda USA.

Och så finns det en kandidat som ser det som sin främsta merit att han tvingade Barack Obama att visa upp sitt födelsebevis.

Mer läsning

Annons