Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tal till Unionens försvar mot de som vill förstöra samarbete och fred i Europa


Under måndagskvällen gästade jag Gävle och mötesplatsen Trädgårdscentern, ett politiskt rum öppet för alla politikintresserade. I oppositionsrådets Ann-Helen Perssons trädgård fick jag frågor om Greklandskrisen och läget för EU just nu. Det slutade med ett långt passionerat tal till Unionens försvar och för att samarbete ska segra över de krafter som vill förstöra.

Annons

Det finns mycket att vara orolig för, den politiska retoriken runt Grekland har varit hemskt. Förre finansministern Varoufakis uttalanden om att långivarna utsätter Grekland för terrorism, Marita Ulvskog som jämför Finlands finansminister Alexander Stubb med skolgårdsmobbare och många andra galna inlägg som göder hat och misstänksamhet.

I Europaparlamentet har extrema partier växt i antal ledamöter. Runt hörnet finns Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet där Nigel Farage och UKIP eldar för splittring. I Frankrike har Marine Le Pen fått ett tresiffrigt miljonbelopp från ryska banker, med sikte på att Front National ska bära henne till Élysséepalatset 2018. Låt mig vara tydlig, Marine Le Pens mål är att Frankrike ska lämna EU och unionen ska rivas ned.

I öster finns Vladimir Putin vars Ryssland lämnat demokratin bakom sig och förstört den europeiska säkerhetsordningen genom angreppet på Ukraina. Putin vill se EU försvinna och att den transatlantiska länken brytas. Det är bara några av krafterna som återskapa ett Europa där den starkes rätt råder och där små stater lever på nåder från stora stater. I Sverige agerar Sverigedemokraterna för samma mål.

EU:s inre marknad bidrar i dag till att vårt BNP är betydligt högre än vad det skulle vara annars, effekterna är dessutom större för små länder än för stora visar en färsk rapport från Kommerskollegium. Oavsett vad vissa partier i Sveriges riksdag tycks tro, så är Sverige ett litet land som är beroende av andra för handel såväl som säkerhet. Vi tar det också för givet att kunna resa fritt i Europa, studier utomlands är i dag en självklarhet och freden upplevs som en naturlag.

Därmed inte sagt att EU är perfekt eller att det finns mycket som behöver bli betydligt bättre. Men EU är det bästa Europa har skapat för att gemensamt tackla de kritiska framtidsfrågorna som klimatförändringarna, kontinentens konkurrenskraft, migrationsströmmar och för att värna freden.

TIllsammans behöver vi slå vakt om samarbetet och EU:s fyra friheter. Allt annat förskräcker och våra barns dom kommer att bli hård om vi låter splittring och nationalchauvinism vinna. Om detta fick jag prata om en juliafton i Gävle och jag hoppas att fler pratar om det, i Bollnäs, såväl som i Bryssel, Birmingham, Bilbao, Bremen, Budapest och Bordeaux. Frihet och framtid måste försvaras, av dig och av mig.

Mer läsning

Annons