Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett höjer livskvaliteten

/

Allt hänger ihop. Orsakerna och svaren är ofta desamma och har så varit i flera år.
Därför behövs snabba politiska beslut. Gävleborgs län ska inte år efter år behöva vara den region i landet med högst arbetslöshet.

Annons

Och det behövs politisk handlingskraft på en mängd områden för att det ska bli någon förändring.

Det går inte att bara konstatera att utbildningsnivån är låg, instegsjobben för få och rörligheten på arbetskraften minimal.

Dessutom hjälper det föga att protestera mot företagsnedläggningar eller förflyttningar.

Visserligen ser det ljusare ut för Hälsinglands del. De varsel som lagts har dragits tillbaka och de ungdomar som varit utan jobb under lång tid är färre nu än för ett år sedan. Förklaringen påstås vara att de blivit bättre på att ta tag i sin egen situation och blivit mer rörliga.

I Nordanstig, som har länets lägsta arbetslöshet, har de arbetslösa förstått att jobben inte kommer till dem.

Men i Sundsvall och Hudiksvall finns en större och bredare arbetsmarknad varför nordanstigsborna, i större utsträckning än andra länsinnevånare, är beredda att pendla. Till och med veckopendlingen har ökat.

Sverige är det land i Europa vars urbanisering ökar snabbast. Femtio procent av landets befolkning bor i de tre storstadsområdena. Den största anledningen är naturligtvis att det är i Stockholm, Göteborg och Malmö som jobben finns. Och områdena växer kring storstäderna. Folk måste bo någonstans.

Samtidigt sitter kloka män och kvinnor i en framtidskommission, tillsatt av regeringen, för att om inte söka svar, så åtminstone kartlägga hur de stora politiska ödesfrågorna kommer att formuleras i framtiden. Det är gigantiska ämnen som denna kommission ska lämna en slutrapport om våren 2013: demografin, integration, jämlikhet, demokrati, livskvalitet och hållbar ekonomi som några av de avgörande samhällsfrågorna.

Och det är självfallet viktigt att lyfta blicken bortom de konkreta politiska och praktiska frågor som måste lösas omedelbart och försöka se vad som tornar upp sig i horisonten.

Men framtiden är i många avseenden redan här, varför det inte duger att tala med kluven tunga. Det går inte att säga åt arbetslösa att de ska pendla, försöka hitta jobben någon annanstans, skaffa sig bättre utbildning, om man inte genom politiska beslut underlättar livsvalen.

Alltså finns det några viktiga regionala beslut som är helt avgörande för att komma tillrätta med arbetslösheten i länet.

Utbildningspolitiken får inte domineras av bytänkande, utan alla elever ska ges samma chans till kompetent undervisning och behörighet till högre studier. Länstrafiken måste fungera och persontrafik ska inte skuffas undan för att lämna plats åt godstrafik. Regionala politiker måste påverka rikspolitiker så att järnvägen byggs ut och anpassas efter trafikkraven och blir en huvudsaklig och självklar pulsåder genom länet.

Företagsetableringar ska inte motarbetas med krångel och innovatörer ska uppmärksammas och uppmuntras.

Livskvalitet är ett begrepp som kanske kräver ett slags definition. Samtidigt är det individuellt. Men det primära är alltid att klara sin egen försörjning. Det är de flesta villiga att göra ganska stora uppoffringar för.

Det går inte att leva på ren luft och vacker utsikt.

Mer läsning

Annons