Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En radikal röst i svensk politik vill bli ett statsbärande parti

Ombyggnationen av Centerpartiet är ett fortsatt intressant ämne att bevaka och avhandla. Kanske för att när en renovering är avslutad, påbörjas en annan.

Annons

För fem år sedan fick Annie Lööf ta över ett parti som delvis var ifrågasatt av väljarna, delvis förklarad politiskt irrelevant av åsiktsexperter. Maud Olofsson hade tidigare påbörjat ett jättearbete med att förändra Centerpartiets position i svensk politik och städa ur väljarnas hårda omdöme att Centerpartiet var Sveriges otydligaste parti. Därför har Centerpartiet upplevts som extremt repetitiva i sina politiska frågor; jobb, miljö, landsbygd. Maud Olofsson lyckades dock aldrig avsluta tydlighetsprojektet. Kanske för att ambitionen att hålla ihop Alliansen och behålla regeringsmakten i åtta år var ett nog så stort projekt i sig vilket stal fokus från internt partiarbete.

Vald partiordförande fortsatte Annie Lööf på den repetitiva vägen; jobb, miljö, landsbygd fast med ett leende på läpparna. Misstag gjordes givetvis i början, förföljd av något sorts nyliberalt förflutet mötte hon kritiska kommentarer om Thatcher som politisk förebild. I den kontexten kunde inte Thatcher vara en förebild i egenskap av kvinnlig politisk ledare – utan som nyliberal ideolog. Moderaternas förra partiledare Fredrik Reinfeldt åkte på samma nybörjarmisstag när han i ett svenskt modemagasin avslöjade sitt intresse för att köpa knälånga strumpor i London. Knappast rätt tillfälle att vara ärlig när man vill leda "Sveriges nya arbetarparti".

Den strategi Lööf tidigare etablerade var att Centerpartiet skulle vara ett parti som drev rätt politik i första hand och var av rätt storlek i andra hand. Strategin innebär att man skulle sticka ut i Alliansen, driva en radikal reformvänlig politik och på så sätt förflytta debatten i svensk politik från stiltje till reformambitioner. Man skulle också göra det i ständigt repetitiva; jobb, miljö, landsbygd. Fast med ett leende på läpparna.

Vad som är intressant med den nya strategin som Centerpartiet antog i fredags är att man nu tydligt går ut med en ambition att bredda partiet. Man kallar strategin för Ett nytt ledarskap för Sverige och det är tydligt att Centerpartiet 2025 vill se på sig själva som ett statsbärande parti. Inte i kraft av överväldigande storlek, likt Socialdemokraterna på 1900-talet, utan likt Moderaterna 2006 – redo att inta regeringsmakten och besätta samtliga departement. För första gången på 10 år verkar Centerpartiet redo att frångå rollen som nischparti för att i stället återigen anta en heltäckande politisk berättelse, vilket man hade på Fälldins tid. Politiskt är det två utmaningar man säger sig vilja lösa; dels den ökade tudelningen av Sverige med ett växande utanförskap, dels handlar det om att förnya den svenska modellen. Det är en ambitiös (och svårlöst) strävan. För att lyckas måste Centerpartiets trovärdighet i frågor som Sveriges ekonomi, säkerhet, trygghet och välfärd bli jämförbar med Socialdemokraterna och Moderaterna. De två partierna som i dag är självklara kandidater till statsministerposten.

Den tuffaste utmaningen blir dock att förnya den svenska modellen. För att lyckas med det då måste Centerpartiets relation till fackföreningsrörelsen förbättras. Med sig har man redan arbetsgivarorganisationerna men för att få till en konstruktiv dialog med förhandlingsbordet då måste fackföreningsrörelsen och Centerpartiet tala samma språk, eller i vart fall hyra in en skicklig tolk. Att munhuggas i Almedalen utanför ekonomiska seminarier duger inte.

Strategin är inte enkel. Men den är lovvärd. I en tid där Sverigedemokraterna ser ut att befästa sig som en stor minoritet i riksdagen och där borgerliga kollegor som Liberalerna och Kristdemokraterna riskerar att åka ut då kommer Sverige behöva ett tredje statsbärande parti som kan balansera den trasiga spelplan som ser att formera sig i takt av att Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna leker katt och råtta utan tydlig målbild.

Mer läsning

Annons